Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 13:18 |

Vlada FBiH o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. listopada (FENA) - Vlada Federacije BiH upoznala se s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima na prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH i izgradnji termoelektrane Banovići, blok 1-350 MW, te stoji iza svojih zaključaka vezanih za prestrukturiranje ovog sektora i izgradnju navedene termoelektrane.

Vlada također u potpunosti odbacuje proizvoljne interpretacije tih zaključaka koje su navedene u dokumentima Uprave društva RMU Banovići d.d. Banovići od 8. listopada i od 7. listopada 2019. godine, u zaključku OV Banovići od 7. listopada 2019. godine, Samostalnog sindikata rudara u Federaciji BiH od 7. listopada 2019. godine i Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH od 7. listopada 2019. godine.

Federalna vlada zadužila je sve aktere da ubrzaju proces pregovora vezanih za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za područje rudarstva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Podržano je provođenje daljih aktivnosti predviđenih Programom prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH s ciljem ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo zadužena je da nastavi aktivnosti na prestrukturiranju uključujući i rudnike uglja koji su u sastavu Koncerna, a Uprava i Nadzorni odbor RMU Banovići d.d. Banovići da nastave s aktivnostima na prestrukturiranju rudnika vodeći računa o budućim potrebama TE Banovići.

Uprava i Nadzorni odbor RMU Banovići d.d. Banovići obavezani su i da nastave aktivnosti na zatvaranju financijske konstrukcije izgradnje TE Banovići, blok 1-350 MW, kako bi nadležna federalna ministarstva mogla sagledati i izvršiti procjenu svih rizika na proračun Federacije BiH i stvoriti preduvjete za pokretanje procesa izdavanja garancije FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH ranije je usvojila informaciju o realiziranim aktivnostima za financiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, blok 1-350 MW, te donijela zaključak u kojem se, među ostalim, navodi kako Vlada Federacije BiH podržava realizaciju projekta Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići, Priprema i izgradnja Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW i zadužila Nadzorni odbor i Upravu Društva RMU "Banovići" da nastavi započete aktivnosti financiranja i izgradnje ove termoelektrane.

Konstatirano je i to kako je RMU "Banovići" uložio značajan trud i financijska sredstva u iznosu oko 8 milijuna maraka da bi projekt izgradnje došao u ovu fazu, te da su ostale relevantne institucije Federacije BiH izdavale određene akte u okviru svojih nadležnosti, a nije izostala ni podrška Vijeća ministara BiH, stoji u priopćenju Vlade FBiH.

Imajuću u vidu dugoročno osiguranje pozicije Federacije BiH na unutarnjem i regionalnom tržištu električne energije ovaj projekt potrebno je realizirati do kraja, navedeno je u ovoj informaciji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu