Ekonomija     | 10.10.2019. 14:55 |

U Goraždu svečano otvoren sajam 'Dani jabuke'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. oktobra (FENA) - Šesnaesta  privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“ počela je danas u Goraždu.  Sajam po kojem je ovaj dio države postao prepoznatljiv okupio je više od 120 izlagača u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma,  iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Jasmina Džaferović iz Srebrenika goraždanski sajam je  prepoznala  kao dobru priliku za promociju i prodaju svojih proizvoda. 

- Prvi put sam ovdje, na poziv grada Srebrenika, kao proizvođač aronije. Utisci su za sada dobri jer je ovo odlična prilika da promovišemo svoje proizvode, da se probaju, a ko ih jednom proba vratiće se opet“ – uvjerena je Džaferović.

Rada Divac na sajam je stigla iz Prijepolja, na preporuku prijateljice iz Priboja.

 - Čula sam se sa organizatorima i oni su zaista u zadnjem momentu uspjeli da obezbjede štand, hvala im. Vidim da je zaista živo, sajam je tek otvoren, nadamo se da će biti uspješan. U svakom slučaju, razmjena iskustava i da vidimo nešto novo, upoznamo kanton i Grad Goražde, meni je zadovoljstvo da sam ovdje – jedinstvenoj manifestaciji koja pored sajamskog izložbenog dijela, ima i edukativni karakter- ističe ona.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju Aida Obuć, premijerka BPK Goražde, naglasila je značaj sajma.

- Sajam 'Dani jabuke' pruža priliku da se prezentira ono čime smo se kroz historiju ponosili, od bečkog dvora, dvora u Pešti, Istanbulu, a to je goraždanska jabuka. Jabuka je simbol zdravlja, a ovo je jedna zdrava sredina sa dobrim i vrijednim lljudima – kazala je Obuća.

Zadovoljni su i u Udruženju „Dani jabuke“ koja je organizator ove jedinstvene manifestacije,te istrajni u namjeri da Goraždu vrate imidž voćarskog kraja.

- Ove godine imamo najviše izlagača, broj posjetilaca je takođe vidljiv i očigledno je da se i on povećava i možemo potvrditi da smo jedan od najvećih sajmova u BiH, kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija. Druga dimenzija ovog sajma je učešće 20 poljoprivrednih i ugostiteljskih  škola iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH kojei dolaze da se takmiče u kvizu znanja i kulinarskom takmičenju, što je neprocjenjiva vrijednost – ističe predsjednik OO „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić.

Organizacija sajma čiji su učesnici i  visokoškolske ustanove, zavodi i instituti, bila bi nemoguća bez podrške institucija svih nivoa koje su prepoznale značaj  manifestacije.

- 'Dani jabuke' u Goraždu osim kvalitetom i posjećenošću mogu se pohvaliti svojom 16-godišnjom tradicijom. Mnogo je godina uspješne organizacije koja se uprkos brojnim preprekama i problemima ipak održala i opstala, u prelijepom, historijski značajnom Gradu Goraždu. Kao resorno ministarstvo poljoprivrede, radimo na stvaranju okvira i pretpostavki da poljoprivreda bude posebno tretirana, vrednovana i predstavljena – kazao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić.

Predsjednik Privredne komore  FBiH Mirsad Jašarspahić ocijenio je da je sajam „Dani jabuke“  festival znanja u oblasti poljoprivrede, hrane, zdravog života, druženja i nauke,

- Mi ćemo uvijek biti uz ovu manifestaciju. Ovaj sajam je nemoguće prikazivati u nomeklaturama. Najvažnija poruka ovog sajma jeste integrativnost. Okuplja mlade ljude, srednjoškolce iz regiona koji dolaze zajedno sa svojim profesorima, razmjenjuju iskustva, takmiče se, i time ovaj grad čine da bude integrativni faktor ove regije“ – kazao je Jašarspahić.

Uz komercijalne susrete i prezentacije i ove godine u okviru sajma predviđen je i niz drugih događaja. U okviru manifestacije bit će održan i okrugli sto „ Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja“, a  tradicionalno bit će dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Sajam „Dani jabuke“ čiji su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada BPK i Grad Goražde, završava se 12. oktobra.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom