Kultura     | 10.10.2019. 15:56 |

Odobrena četiri nova projekta u okviru EU programa za istraživanje i inovacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - U okviru Evropskog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020. odobrena su četiri projekta koja će uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu biti implementirani na Fakultetu političkih nauka, Fakultetu islamskih nauka i Elektrotehničkom fakultetu.

Na osnovu toga, Univerzitet u Sarajevu dobit će 461.735 eura za istraživačke i druge prateće projektne aktivnosti, te ostvariti istraživačku saradnju sa 73 istraživačke institucije i kompanije iz Evrope i svijeta.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH na godišnjem nivou kroz grantove podržava pojedince i institucije koje pripremaju aplikacije za program H2020, a od ove je godine takav vid podrške u izdvajanja za nauku uključilo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, što svakako vrijedi pohvaliti - istakao je rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Pomoćnik ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH Suvad Džafić istakao je da je rezultat koji je postigao Univerzitet u Sarajevu ujedno i rezultat navedenog Ministarstva kao institucije odgovorne za program Horizont 2020, njegovu promociju i implementaciju u Bosni i Hercegovini.

- Važno je da BiH preko svojih institucija, istraživačkih centara i istraživača učestvuje u okvirnim programima, te smo zahvaljujući njima uvijek uspijevali da se pridružimo okvirnim programima i pored velike konkurencije na nivou EU i nedostatka sredstava - naveo je Džafić.

Prorektorica Dženana Husremović dodala je da će potpisivanjem ugovora o grantu za ove projekte Univerzitet u Sarajevu preuzeti vodeću poziciju među bh. institucijama koje učestvuju u programu H2020 sa ukupno osam projekata.

Univerzitet u Sarajevu bilježi učešće u okvirnim programima za istraživanje još od Okvirnog programa 5 (FP5), a do sada su fakulteti i instituti učestvovali u ukupno 47 projekata.

Horizont 2020 je program Evropske unije za istraživanja i inovacije i predstavlja najveći sistem finansiranja za ove svrhe u svijetu, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Univerzitet u Sarajevu domaćin dvodnevnom kongresu nastavnika njemačkog jezika u BiH

Upis studenata na Univerzitet u Sarajevu studijskoj 2023/2024. godini

Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu prema Webometricsu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom