Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 17:44 |

Delegacija EU pozdravlja donošenje novog paketa socioekonomskih reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju kao dobar, prvi korak, donošenje novog paketa socioekonomskih reformi od strane obje entitetske vlade na današnjim paralelnim sjednicama.

- Kao što je istaknuto u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, vlasti na svim nivoima u zemlji trebaju dogovoriti i provesti novi set socioekonomskih reformskih mjera, a u potpunom u skladu sa Programom ekonomskih reformi i povezanim strateškim smjernicama.

Entitetske vlade opredijelile su se za usvajanje reformi u sferi svojih nadležnosti kako bi: poboljšale poslovno okruženje i stimulirale rast i konkurentnost, depolitizirale državna preduzeća, reformirale zdravstveni sistem, te pružile bolje prilike za mlade, žene i socijalno osjetljive grupe - kaže se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

Kako bi se širom zemlje osiguralo prihvatanje i dosljedna politička podrška socioekonomskim reformama, kako se dodaje, potrebno je koordinirati provedbu reformi između svih vlasti, uključujući i državni nivo, kroz zajednički akcioni plan.

- Ponovno naglašavamo poziv za brzo formiranje vlasti na državnom nivou, kako bi se nastavio ovaj važan rad i omogućilo vlastima na svim nivoima u BiH da pokrenu dosljedne reforme za bolji život građana - kaže se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta