Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 18:27 |

Džaferović: Nagradom Handkeu Nobelov komitet potpuno izgubio moralni kompas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992.-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

- Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid - kazao je Džaferović.  

Istakao je da godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, te da do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

- Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno  izgubio moralni kompas - saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Blizanci Narges Mohammadi preuzeli Nobelovu nagradu za mir u njeno ime

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za otkriće kvantnih tačaka koje donose boju LED svjetlima

Nobelova nagrada za fiziku naučnicima za promatranje elektrona u atomima u djeliću sekunde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'