Bosna i Hercegovina     | 11.10.2019. 09:03 |

Optužen zbog pronevjere novčane pomoći prikupljene za liječenje maloljetne osobe

FENA Saopćenje

BRČKO, 11. listopada (FENA) – Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv državljana Srbije Nenada N. iz Lazarevca da je sredinom prošle godine protupravno prisvojio novac prikupljen humanitarnom akcijom za liječenje maloljetne osobe iz Broda.

On je optužen da je kao predsjednik udruge za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama iz Gradiške, prisvojio blizu dvije tisuće maraka, koje su za oboljelu Ž. R. prikupljene putem humanitarnog telefona.

Tužiteljstvo Distrikta stavilo je na teret optuženom da je u svibnju prošle godine u Brčkom, postupajući u svojstvu predsjednika udruge „Moj život je u vašim rukama“, u više navrata s bankovnog računa udruge podigao novac, kojeg je putem humanitarnog broja 17005 za potrebe pomoći u liječenju Ž. R. prikupio M:Tel a.d. Banja Luka.

Iako je bio obvezan predati ga osobi koja mu je povjerila prikupljanje humanitarne pomoći, Nenad N. je novac zadržao za sebe, čime je protupravno pribavio iznos od 1.778,67 maraka za koji je oštetio Ž. R., navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, koji je potvrdio optužnicu, utvrđena je osnovana sumnja da je Nenad N. počinio pronevjeru za koju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, priopćeno je iz Tužiteljstva distrikta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana