Magazin     | 11.10.2019. 11:59 |

Danas se obilježava Međunarodni dan djevojčica – Beč je pink!

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Međunarodni dan djevojčica obilježava se 11. oktobra, a grad Beč se u tu svrhu odlučio svoje građevine večeras obojiti pink svjetlom.

Projekt s ciljem skretanja pažnje na prava i ravnopravnost djevojčica je inicirala organizacija Plan International.

Pored javnih mjesta kao što je veliki točak na Prateru, UNIQA-toranj, Austria Center Wien, brojnih mostova na dunavskom kanalu i pojedine kompanije su se odlučile da svoje Web stranice ili desktop zaslone danas oboje u ružičasto. Međunarodni dan djevojčica se obilježava od 2003. godine, a od 2012. je zvanično priznat od strane skupštine ujedinjenih naroda (UN-a). Ove godine se na društvenim mrežama može ispratiti pod #girlsgetequal.
 

Obilježavanje ovog dana je podržano i od strane bečke gradske vlade.

- Kroz ružičasto svjetlo naših mostova želimo pokazati koliko su ovom gradu značajne djevojčice i mlade žene - izjavila je zamjenica gradonačelnika Birgit Hebein.

Širom svijeta 130 miliona djevojčica između 6 i 17 godina još uvijek ne ide u školu, a 750 miliona djevojčica stupi u brak prije svog 18. rođendana. Gotovo 70 posto žena i djevojaka živi u siromaštvu. Današnji dan je dio globalne strategije kojom se do 2022. godine treba obrazovati do 100 miliona djevojčica, navodi se u saopćenju iz  Eurocomma PR Sarajevo. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'