Bosna i Hercegovina     | 11.10.2019. 13:08 |

Međunarodni sajam minerala u subotu i nedjelju u Kreševu

FENA Marija Augustinovic

KREŠEVO, 11. listopada (FENA) - Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja bit će održan u subotu i nedjelju u Kreševu, u organizaciji Zavičajne udruge "Kreševski citrin".

Tajnik Udruge Žarko Bešlić kazao je Feni kako se radi o jedinstvenom sajmu na prostoru BiH na kojem se, kao i svake godine, očekuje 50-ak izlagača iz BiH i zemalja regije, te Italije, Njemačke, Češke i Austrije.

- Kultura prikupljanja minerala i njihovo izlaganje ima dugu tradiciju u Europi i svijetu, a mi u Kreševu imamo dugu tradiciju rudarstva, tako da je ovo jedan dobar spoj. Iza sebe imamo 16 godina organiziranog izlaganja minerala i iz godine u godinu sve je više zainteresiranih - kazao je Bešlić.

Naglasio je kako je unatoč globalizaciji u Kreševu opstala rudarska tradicija, koja danas predstavlja perspektivnu granu u turističkoj ponudi.

- Kreševo se već 3.000 godina bazira na rudarstvu i preradi rude, tako da su i naši stari, iz rudarskih jama, donosili kući te minerale lijepih oblika. I danas imamo desetak kovačlija koji prerađuju željezne rude u svojim radionicama i dva rudnika koja vrše iskop interesantnih minerala - naveo je.

Sajam će se održavati u prostorijama Osnovne škole "Dr. Boris Ćorić".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta