Bosna i Hercegovina     | 11.10.2019. 14:52 |

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan posjetio Mostar i Trebinje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. listopada (FENA) – Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan posjetio je u petak Mostar i Trebinje gdje se sastao s lokalnim dužnosnicima s kojima je razgovarao o nizu aktualnih pitanja ta dva grada.

Scanlan se u Mostaru susreo s predsjednikom mostarskog Gradskog odbora SDA Salemom Marićem te predsjednikom Hrvatske republikanske stranke Slavenom Ragužem, a u Trebinju je razgovarao s  gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, predsjednikom Skupštine Opštine Dragoslavom Banjkom, direktorom Gospodarske komore Trebinja Veselinom Savićem te muftijom Sadikom Fazlagićem, priopćeno je iz OHR-a.

- Hercegovina je regija koja posjeduje ogromni ekonomski i turistički potencijal, ali se suočava sa istim izazovom kao i mnoga druga mjesta koja sam posjetio u BiH. U Hercegovini, kao i u ostatku BiH, ti izazovi su doveli do sve većeg odlaska ljudi, posebno mlade generacije - rekao je Scanlan.

Dodao je kako fokusiranje na retoriku podjela, koja se čuje od većine političara, samo ugrožava stabilnost i prosperitet koji su zemlji potrebni da bi mladi vidjeli budućnost u njoj.

U svojim razgovorima s lokalnim vlastima prvi zamjenik visokog predstavnika tražio je priliku da se takva atmosfera promijeni te da se pokrenu inicijative da bi ljudi ostali ovdje, bilo omogućavanjem rasta privatnog sektora kako bi se otvorilo više dobro plaćenih radnih mjesta; privlačenjem investicija, stranih i domaćih; poboljšanjem javnih usluga kako bi u prvi plan stavili građane i, što je najvažnije, jačanjem vladavine prava.

- Ako Mostar i Trebinje usvoje te principe, postat će centri koji pokreću ekonomski rast i ekonomske prilike u Hercegovini – istaknuo je Scanlan.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo