Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 10:21 |

Marija Kostić iz Mostara sirovim slasticama promovira zdrav život

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. listopada (FENA) - Marija Kostić iz Mostara, vlasnica domaćeg veganskog brenda Rock'n'Raw, pravi prirodne i sirove slastice koje su sve više tražene, budući da u posljednje vrijeme ljudi postaju svjesniji zdravog načina života birajući pomno što će jesti.

 Unatoč određenim predrasudama da prirodno nije uvijek najukusnije, tvrdi kako je riječ o jako ukusnim i nadasve zdravim proizvodima, i da je veseli što su za ovu vrstu slastica zainteresirane sve generacije.

 Njezine zdrave kolačiće, čokolade, torte i Rawtell namaz od lješnjaka i kakaa, za sada se mogu naručiti putem društvenih mreža, a javnost je njezine slatke uratke mogla kušati i na nedavnim festivalima zdrave hrane i slastica u Mostaru i Međugorju.

 - Slastice koje radim su prirodne i sirove, termički neobrađene, napravljene od čistih darova prirode - orašastih plodova, suhog i svježeg voća, kakaa, kakao maslaca. Ne sadrže rafinirani šećer, gluten, mlijeko ili jaja, sumpor ili bilo koji umjetni sastojak. To ih čini prihvatljivim čak i za ljude sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, netolerancije na gluten, laktozu, kazein, a također pogodni su za sve vrste dijeta. Dakle, ako slastice mogu biti zdrave, onda su to ove, s tim da ni s njima ne smijemo pretjerivati - izjavila je Marija u razgovoru za Fenu.

 Kaže kako nikada nije planirala niti sanjala da će se ovim baviti ali da je spletom okolnosti tu gdje je i da uživa u cijeloj priči. 

 - Prije nekoliko godina radi djece sam vlastitu karijeru stavila u stand-by, zbog čega mi je ispočetka bilo jako teško, ali sam se vrlo brzo navikla i nisam požalila. Međutim, kako su odrastali sve mi je više nedostajala neka aktivnost. Počela sam tražiti posao, a usporedo sam pokrenula stranicu na Facebooku na kojoj sam nudila zdrave sirove slastice. I to je postalo zanimljivo mnogima, kako onima koji imaju zdravstvene probleme tako i onima koji su htjeli iz znatiželje probati takvu vrstu slastice. Na kraju sam odlučila iskoristiti poticaj sa Zavoda za zapošljavanje i registrirala obrt - pojasnila je.

 Upitana jesu li možda zdravstveni razlozi utjecali da krene praviti ovakvu vrstu proizvoda, Kostić kaže da je baš zbog zdravstvenih razloga prije nekoliko godina prestala konzumirati šećer, a prije dvije godine, opet zbog nekih zdravstvenih pretraga, prešla na pretežno sirovu hranu.

 - Shvatila sam da mi takav način prehrane jako odgovara, a ujedno sam postala svjesna da sam očito cijelo vrijeme bila intolerantna na gluten i laktozu. Moram također priznati da nisam u potpunosti vegan jer konzumiram med, a u rijetkim trenucima, kad nemam izbora, i ribu - kaže Kostić.

 Dodaje kako prelaskom na takav način prehrane nije prestala njezina potreba za slatkišima te je otkrila svijet sirovih slastica i počela praviti kolačiće, tortice i čokoladice. Djeca baš i nisu bila oduševljena ispočetka, ali ih, kaže Marija, sada naručuju za svoje rođendane.

 Ispočetka se bilo teško naviknuti na takav način ishrane, ali su je vodili viši razlozi i to ju je držalo, a imala je i veliku suprugovu podršku.

 - Kasnije, kad sam osjetila benefite takvog načina ishrane nije mi padalo na pamet vratiti se na staro. Nemam namjeru nikoga uvjeravati ni u što, svi imaju pravo na vlastite preferencije i stav, ali činjenica je da svakodnevno unosimo veliku količinu toksina putem prerađene hrane, prskanog voća i povrća, lijekova - ističe Kostić i naglašava kako je naše tijelo savršen stroj, ali ako mu dajemo loše gorivo i ono će u jednom trenutku popustiti.

 Stoga bi, kaže ona, za sve bilo dobro, s vremena na vrijeme, uraditi kvalitetan detoks i konzumirati svakodnevno puno svježeg voća i povrća i slušati signale koje nam tijelo šalje nakon toga.

 Većinu namirnica za svoje slastice Marija nabavlja u Mostaru ili širom BiH, ponešto iz Hrvatske i Srbije, a što se tiče recepata, kaže da je osnove naučila na internetu, no najveći dio vještine i ideja dolazi vlastitim eksperimentima.

 - Inspiracija su mi često sezonsko svježe voće kojim sam okružena, a ponekad je to i određeni kolorit koji sastojci imaju, ili koji želim postići, kako kada - kazala je Marija koja trenutno radi isključivo po narudžbi kupaca.

 Vlastiti dućan zdravih slastica za sada će još malo pričekati, no zato će se, moguće, u međuvremenu Rock'n'Raw slastice pojaviti u nekim ugostiteljskim objektima ili trgovinama zdrave organske hrane koje svoju ponudu žele prilagoditi osobama s određenim intolerancijama i zdravstvenim problemima kojih je, nažalost, sve više. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta