Regija     | 11.10.2019. 19:37 |

Na dvije dionice autoceste Sarajevo-Beograd bit će 63 mosta

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 11. listopada (FENA) - Dvije dionice buduće autoceste koja će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, imat će 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoceste Sarajevo-Beograd, i to Kuzmin-Sremska Rača s mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Na obje dionice planirana su ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara, javlja Tanjug.

S glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasyapi 8. listopada dogovoreno je da će ta kompanija direktno ugovoriti s CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.

Na dionici Požega-Kotroman bit će izgrađena i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara, a svaki će imati po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektna brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače bit će i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala, čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na sat.

Za tu dionicu projektirana je i izgradnja zajedničkog suvremenog graničnog prijelaza na srbijanskoj strani s kompletnom infrastrukturom.

Gradnja autoceste službeno je počela krajem kolovoza na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok izgradnje je dvije i pol godine.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi eura.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

U Indiji otvorena prva dionica autoputa od New Delhija do Mumbaija

Novalić prisustvovao promociji projekta 'Autocesta Orašje - Tuzla, dionica Tuzla - Maoča'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta