Bosna i Hercegovina     | 12.10.2019. 11:33 |

U Sarajevu počeo Međunarodni kongres o očuvanju zdravlja u 21. stoljeću

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Šesti međunarodni kongres "Savremeni aspekti u očuvanju zdravlja 21. vijeka", počeo je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja informoterapeuta i fitoterapeuta i Centra tradicionalne i alternativne medicine.

Sudionici skupa, koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupio eminentne stručnjake u oblastima tradicionalne i alternativne medicine, razmatraju mogućnosti apliciranja različitih metoda liječenja s fokusom na sinergiju u liječenju najkompleksnijih oboljenja, te ključne aspekte prevencije i kulture očuvanja zdravlja.  

Na ova i druga pitanja koja se nalaze u središtu interesovanja sudionika Kongresa ukazali su - direktorica Centra tradicionalne i alternativne medicine (CTAM) Branislava Rakonjac, direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA Žana Pozderac Jahović i predsjednik Upravnog odbora CTAM Velija Katica, kao i direktorica Instituta za majku i dijete (pri Udruženju Majka i dijete - Bombon) Belma Šoljanin. 

Kako su istaknuli u izjavama za medije uoči održavanja skupa, zdravlje stanovništva predstavlja nemjerljivo bogatstvo i umnogome utječe na različite aspekte i efikasnost društvenog organiziranja.

Naglasili su značaj mijenjanja životnog stila te isključivanja riziko-faktora, što podrazumjeva više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola i drugih opijata, kao i svojevrsno duhovno iscjeljenje, afirmiranjem pozitivnog načina razmišljanja, uključujući pozitivan pristup životu s puno ljubavi i vedrine.

Po riječima uvodničara skupa, posebna pažnja bit će posvećena stresu kao generatoru brojnih oboljenja u 21 vijeku, kao i preveniranju i liječenju kardiovaskularnih oboljenja koja su na globalnom planu uzročnik smrti u 30 posto slučajeva, a u bh. okvirima taj se udio penje čak do 50 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva.   

Uime Grada Sarajeva, pokrovitelja Kongresa, njegovo održavanje pozdravio je dogradonačelnik Milan Trivić, potcrtavajući važnost zdravlja koje je u fokusu tog skupa, uključujući i refleksije društvene tranzcije koja je ostavila traga u svim segmentima, pa i u oblasti zdravstva.

Prioritetnim je ocijenio nastojanja orijentirana ka očuvanju i njegovanju zdravlja i prevenciji savremenih oboljenja, te promjene svijesti na tom planu, dajući prednost izbjegavanju spomenutih riziko-faktora koji štete zdravlju stanovništva.      

U sklopu Kongresa bit će razmatrane brojne i zanimljive teme, poput posljedica koje je na zdravlja stanovništva ostavila deficitarna ishrana u toku minulog rata (1992-1995.) i u tom kontekstu povećanja učestalosti kancerogenih oboljenja, novog koncepta očuvanja zdravlja osoba treće životne dobi, anksioznosti kao problemu mladih u BiH, aktiviranja procesa samoizliječenja, antibakterijskog djelovanja pčelinjih proizvoda...

U okviru Kongresa u ponedjeljak, 14. oktobra, će u Visokom (Bosanska dolina piramida) biti upriličena predavanja posvećena terapijama kroz energiju, meditacije, kvantnu informaciju, kineske metode samoizlječenja tehnikom disanja, a predavači će, između ostalih, biti direktor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić i direktorica Centra tradicionalne i alternativne medicine Branislava Rakonjac.

Ulaz na kongres, koji se održava u sarajevskoj Vijećnici 12. i 13. oktobra, otvoren je za posjetioce kojima će, istovremeno, biti omogućeno da urade EKG nalaz i spirometriju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'