Svijet     | 12.10.2019. 12:04 |

Xi i Modi raspravljali o poboljšanju veza između NR Kine i Indije

FENA Internet

MAMALLAPURAM, 12. oktobra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u subotu da je imao iskrene i otvorene rasprave s indijskim premijerom Narendrom Modijem, i da će iznijeti prijedloge o poboljšanju bilateralnih veza između dviju zemalja.

Xi i Modi imali su višesatni razgovor u južnom indijskom gradu Mamallpuramu na njihovom drugom redovnom godišnjem samitu koji ima za cilj boriti se protiv višedecenijskog nepovjerenja između njihovih zemalja u graničnim sporenjima, oko rastućeg trgovinskog deficita i bliskih kineskih vojnih veza s "ljutim" suparnikom Indije, Pakistanom.

- Učestvovali smo u iskrenim raspravama kao prijatelji - izjavio je Xi u uvodnom govoru prije nego što su počeli zvanični razgovori dviju delegacija predvođene državnim čelnicima.

- Nadam se novim raspravama koje bi mogle uslijediti za prijedloge o kojima smo razgovarali - kazao je on, bez dodatnih pojašnjenja.

Odnosi između dviju zemalja značajno su se zategnuli kada je Indija oduzela posebni status himalajskoj regiji Kašmir u augustu, "razbjensivši" Pakistan, koji također tvrdi da polaže pravo na tu regiju, kao i svoju saveznicu NR Kinu.

Modi je izjavio da su se on i Xi usuglasili da prevaziđu međusobne razlike na razuman način, i da im ne dopuste da prerastu u sporenja.

- Očekuje se da dva susjeda rade na setu gradnje mjera međusobnog povjerenja, među kojima su trgovina, turizam, pa čak i zajedničke vojne patrole kako bi osnažile povjerenje - saopćili su zvaničnici.  

Indija i NR Kina dijele granicu dugu 3.500 kilometara, oko koje su vodili rat 1962. godine. Granični spor još je neriješen nakon 20 rundi razgovora.

Modi je poveo Xija u obilazak hramova koji datiraju iz sedmog i osmog stoljeća u gradu Mamallapuramu u južnoj Indiji, gdje regionalni čelnici održavaju trgovinske veze  s kineskim pokrajinama.

Indijski ministar vanjskih poslova Vijay Gokhale izjavio je da su dvojica čelnika održali skoro petosatne bilateralne razgovore o temama koje su često predmet sporenja dviju zemalja.

- Dvojica čelnika također su raspravljala o ekonomskim temama, uključujući i indijski trgovinski deficit s NR Kinom vrijedan 53 milijarde dolara i načine kako da se bave njime - kazao je  Gokhale.

Xi će tokom dana otputovati u Nepal, gdje se očekuje da će insistirati na novom kineskom angažmanu na u programu infrastrukturnog razvoja Pojas i put, u cilju jačanja trgovinskih i saobraćajnih veza širom Azije, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije