Bosna i Hercegovina     | 12.10.2019. 12:43 |

Salkić: Na sceni dominacija laži i potiskivanje istine o zločinima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. oktobra (FENA) - Više od 400 mladih Bošnjaka iz Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti, danas su u konvoju pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi“, posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane žrtve genocida iz 1992. godine.

Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trinaestu godinu zaredom organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a učesnici posjećuju memorijalne centre Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Prisutnima se danas obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je današnja posjeta zajednički doprinos njegovanja kulture sjećanja na teške zločine i genocid počinjen nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

- Današnja posjeta memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima gdje su ukopane žrtve genocida nad muslimanima Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, pokazuje vašu savjest i našu povezanost. Mi nikad ne smijemo zaboraviti našu bolnu historiju u proteklim stoljećima, posebno u proteklih 200 godina. Mi smo najprogonjeniji narod u ovom dijelu Evrope i narod kojem se u kontinuitetu smanjuje životni prostor – ukazao je Salkić.

Nažalost, na sceni imamo, kako je dodao, dominaciju laži i potiskivanje istine.

- Danas se presuđeni ratni zločinci za genocid, udružene zločinačke poduhvate i teške zločine smatraju i proglašavaju herojima. U ovom entitetu presuđeni za genocid i teške zločine dobili su najviša entitetska priznanja. Ove pojave su dokaz da zlo nije pobijeđeno i da ono danas, nažalost, živi kroz institucije koje odlikuju ratne zločince – navedeno je u saopćenju iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Osim sjećanja i njegovanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim narodom, postoji potreba i obaveza da se, dodao je Salkić, traži način za uspostavljanje dobrih komšijskih odnosa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

- Uprkos svim presudama i sudskoj valorizaciji zločina, ni danas nisu prestali ataci na našu domovinu. I danas čujemo pozive na podjelu naše domovine i separatističke zahtjeve u različitim oblicima. Bošnjaci u cijelom svijetu, ali i drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju se snažno suprotstaviti ovim težnjama. Bosna i Hercegovina će biti jaka i stabilna ukoliko njeni građani koji žive širom svijeta budu snažno lobirali za nju i ukoliko budu posvećeni demokratskim procesima i izgradnji demokratskog društva. Bosna i Hercegovina je matica i kolijevka svih Bošnjaka, bez obzira gdje oni danas žive, a to uključuje i vas iz Hrvatske.

Posebno mi je drago danas vidjeti veliki broj mladih ljudi. To pokazuje da će se istina o zločinima prenositi kroz generacije. Najiskrenije želim da se zahvalim svim gostima drugih nacionalnosti koji su došli u Podrinje i koji će širiti istinu o najvećim zločinima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata - kazao je u obraćanju Salkić.

Goste iz Hrvatske danas su dočekali predstavnici lokalne vlasti u Bratuncu i udruženja preživjelih žrtava iz tog grada.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana