Ekonomija     | 12.10.2019. 13:08 |

Na sajmu 'Dani jabuke' u Goraždu dodijeljene nagrade za kvalitet i znanje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. oktobra (FENA) - Šesnaesta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke“ u Goraždu završava se danas. Trodnevni sajam, čiji je organizator istoimeno udruženje, ove godine okupio je više od 120 izlagača u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma  iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske te veliki broj posjetilaca.

U okviru manifestacije tradicionalno i ove godine dodjeljena su priznanja za kvalitet izloženih proizvoda.

„Zlatnu jabuku“ za kvalitet proizvoda „Argan serum“ osvojila je firma „Orhideja“ d.o.o iz Bihaća koja se bavi proizvodnjom organskog ljekovitog bilja. Priznanja su dodijeljena i poljoprivrednim-tehničkim te ugostiteljsko-turističkim školama koje su se takmičile u kvizu znanja te kulinarstvu.

Na takmičenju "Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji“ najuspješniji su bili učenici  Srednje ugostiteljsko-turističke škola Sarajevo koji su osvojili priznanje „Zlatna jabuka“, srebrna je pripala Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" Goražde dok je "bronzanu jabuku" osvojila Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica (Hrvatska).

"Zlatna jabuka“ za kviz znanja pripala je učenicima Mješovite srednje škole (MSŠ) „Enver Pozderović“ iz Goražda, srebrnu je osvojio tim Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Sombora, dok je bronzana jabuka pripala Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo.

- Naša škola već duži niz godina učestvuje na ovom sajmu i po treći put naši učenici su svojim znanjem potvrdili „Zlatnu jabuku“ a u više navrata osvajali su nagrade na ovom takmičenju. Zahvaljujem se aktivu poljopriovredne grupe predmeta koji pripremaju naše učenike za takmičenje ali naravno i organizatorima sajma što su prepoznali priliku kroz koju učenici uče i razmjenjuju svoja znanja i iskustva - kazao je profesor MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde Bajro Ljukovac.

Uz brojne izlagače i komercijalne susrete, upravo kviz znanja organizatori sajma „Dani jabuke“ smatraju jednim od najvrijednijih segmenata te manifestacije.

- Tačno je da smo ova tri dana proveli na velikom nivou organizacije, ali to najbolje mogu reći izlagači i posjetioci jer to pokazuje njihovo interesovanje i utisci. Ponosni smo što je ove godine bilo mnogo škola, profesora iz regiona i direktora tih odgojno-obrazovnih ustanova, koji su iskazali interes za ovu našu manifestaciju – kazao je predsjednik OO "Dani jabuke“ Mirsad Hubanić.

Dodijeljene su zahvalnice učesnicima, pokroviteljima i sponzorima koji su pomogli organizaciju sajma. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada BPK i Grad Goražde.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo