Sport     | 12.10.2019. 18:59 |

Hajrović i Pjanić strijelci za vodstvo BiH protiv Finske

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. oktobra (FENA) – Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon prvog poluvremena kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2020. godine u okviru grupe J protiv Finske vodi 2:0, a strijelci su bili Izet Hajrović te Miralem Pjanić iz penala.

Susret je počeo potpunom terenskom inicijativom bh. tima, ali ipak i bez izglednih šansi. Tek nakon kornera u 13. minuti, kojeg je s desne strane izveo Miralem Pjanić, glavom je sa oko pet metara šutirao Ermin Bičakčić, a lopta je zamalo iznad prečke završila u gol-autu.

Dvije minute kasnije bh. tim je postigao gol, odnosno strijelac je bio Amer Gojak, na asistenciju Zorana Kvržića, ali je taj gol poništen zbog ofsajda. Zbog povrede koju je zadobio desetak minuta ranije, Edin Višća je, nakon što mu je tri puta bila ukazivana pomoć, u 18. minuti ipak morao napustiti teren, a umjesto njega ušao je Hajrović.

BiH je zaprijetila u 20. minuti, kada je, na proigravanje Elvisa Sarića, Kvržić sa oko 25 metara iskosa sa desne strane šutirao, a lopta pored same desne stative gostujućeg gola završila izvan terena.

Hodžić je u 26. minuti šutirao sa oko 13 metara iskosa s desne strane, a gostujuća odbrana je njegov šut skrenula u korner. Hajrović se u 29. minuti ponovo iskazao kao džoker bh. tima te pogodio za 1:0, a asistirao mu je Kvržić.

Kvržić je ubacio u prazan prostor za Hajrovića, koji je sa desetak metara iskosa sa desne strane pogodio kontra ugao za veliko slavlje. Nakon šuta Asmir Kolašinca jedan od gostujućih odbrambenih igrača igrao je rukom u svom 16-ercu, a slovački sudija Ivan Kruzilak dosudio je penal, kojeg je u 36. minuti u gol pretvorio bh. kapiten Miralem Pjanić za vodstvo od 2:0.

Hajrović je u sudijskom vremenu mogao postići svoj drugi, a za bh. tim treći gol, ali je njegov šut sa oko 15-ak metara golman Lukas Hradecky skrenuo u korner.

Susret na zeničkom Stadionu Bilino polje prati oko 11.500 gledalaca.

BiH: Šehić- Kvržić, Kovačević, Bičakčić, Kolašinac- Sarić, Pjanić, Cimirot- Višća (18. Hajrović), Hodžić, Gojak. Selektor Robert Prosinečki.

FINSKA: Hradecky- Uronen, Toivio, Arjauuri, Raitala- Sparv- Touminen, Kamara, Lod, Soiri- Pukki. Selektor Markku Kanerva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Petev: Drago mi je da rezultati polako dolaze, uvijek sam vjerovao u svoje igrače

Džeko i Pjanić predvodili "Zmajeve" do velikog trijumfa protiv Finske

'Zmajevi' spremni za Fince i Temmu Pukkija, bh. navijači već pristižu u Zenicu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!