Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 11:13 |

Biciklistička posjeta historijskim mjestima u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Oko četrdeset učenika i profesora srednjih škola iz Bosne i Hercegovine ovog vikenda učestvuje u događaju "Biciklistička posjeta historijskim mjestima" kada su imali priliku posjetiti Mostar, Konjic, Tarčin i Sarajevo.

Aktivnost se realizira u okviru projekta "Animiranje mladih za pomirenje - Budi inspiracija" koji podržava Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), a implementira Nacionalni Demokratski Institut (NDI) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) i Fondacijom INFOHOUSE.

Projekat "Budi inspiracija" posvećen je kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Učenik Gimnazije "Mustafa Novalić" Gradačac Amer Smajlović pojasnio je su mladi imali priliku upoznati se s historijom gradova koje su posjetili, o dešavanima tokom devedesetih godina prošlog stoljeća te razgovarati o mjestima stradanja koja su vidjeli.

Učenica Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla Nadina Mehić ovaj projekat nazvala je zanimljivim jer se mjesta obilaze na biciklima, a kaže i da predstavlja dobru priliku da se ostvare nova poznanstva.

Učesnici ovog projekta napominju da su posjete historijskim mjestima stradanja svih civilnih žrtava rata veoma značajne za mlade, jer ih uče o prošlosti, kako se ne bi sve što se dogodilo tada ponovilo u budućnosti.

Istaknuli su da je sve ovo važno zbog očuvanja mira u državi, razvijanja društva bez mržnje, ali i da bi proširili znanja o ratu. Sada imaju priliku, dodaju, upoznati se o nekih historijskim činjenicama koje nisu učuli u školama, a to ih ujedno potiče na pomirenje.

Mladi su mišljenja da bi bilo dobro da djeca iz svih krajeva zemlje budu na ovi druženjima kako bi projekat ostvario ciljeve u potpunosti.

Direktorica Gimnazije "Mustava Novalić" Fikreta Čobo smatra da svaki vid druženja s ciljem razvijanja svijesti za mir i pomirenje cijeni jer je cilj škole omogućiti svim učenicima da mogu kontaktirati s mladima iz svih krajeva regiona, upoznati druge, a istovremeno pronaći zajedničko s njima je ono što primarno želimo svakom djetetu.

Zahvalila je organizatorima ovog projekta što su učenicima omogućili ovakav pristup spoznaje ljudskosti i zajedništva kroz primjere ljudi koji su bili neposredno aktivni u ratu i koji su sve negativnosti rata doživjeli na svojoj "koži", ali koji su to prezentirali na fer i ljudski način.

Biciklistička vožnja predstavlja jednu od aktivnosti projekta "Budi inspiracija" u toku koje se učenici i profesori srednjih škola imaju priliku razgovarati s predstavnicima lokalnih zajednica, ratnim veteranima i predstavnicama lokalnih udruženja žena.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo