Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 12:46 |

VKBI: Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Petaru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni 'fašizoidnom' i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.

- Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića - istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-a naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke 'lingvističkom inventivnošću' moralno posrnuo u negiranje zločina genocida. 

- Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu - navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!