Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 16:23 |

Bilećani protestovali zbog migranata

FENA Saopćenje

BILEĆA, 13. oktobra (FENA) - Mještani bilećih sela održali su danas protest s kojeg su zatražili od policije i predstavnika vlasti da ih zaštite od migranata, koji, kako tvrde, sve više prolaze kroz to područje i ugrožavaju im bezbjednost.

Radoš Radović iz sela Vranjska rekao je novinarima da migranti kroz bilećku općinu prolaze na putu ka Stocu.

-Njima je Stolac osnovni cilj, a nama je cilj da tražimo od lokalne slupštine da im obezbijedi prijevoz do te općine – rekao je on.

Nakon današnjeg okupljanja zatražili su da hitno bude zakazana sjednica Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata, jer, kako je ustvrdio Radović, godinu i po dana provaljuju u kuće lokalnog stanovništva, uznemiravaju ih i izazivaju strah.

I mještanin Milenko Kešelj tvrdi da je tokom prolaska migranata obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti, a bilo je i paljevina.

Načelnik općine Bileća Miljan Aleksić također smatra da je riječ o ogromnom problemu te da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, a od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da dobiju policijske patrole.

-Problem se mora rješavati – rekao je Aleksić.

Jedan od mještana Bileće je prošle sedmice, prilikom sukoba s grupom migranata koje je zatekao u kući komšije, ubio jednog od njih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo