Kultura     | 14.10.2019. 10:46 |

Moniki Herceg prva nagrada na 'Biber' konkursu za kratku priču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Odlukom žirija na trećem "Biber" konkursu za kratku priču prvu nagradu osvojila je Monike Herceg iz Petrinje.

Druga nagrada pripala je Anti Storiću iz Šibenika, a treća Tamari Kovačević iz Ljubljane, saopćio je Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Na "Biber" konkurs za kratku priču učestvovali su autori koji pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku.

Žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi donio je odluku o pričama koje će dobiti nagrade i onima koje će biti objavljene u zbirci.

U zbirci će, uz nagrađene, biti objavljene i priče autora i autorica: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića  i Tihane Gambiraže.

Na "Biber" konkurs ukupno su stigle 464 priče, od kojih je 121 prošla predselekciju.

Za temu je imao priče koje se odnose na pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

Višejezična zbirka kratkih priča bit će odštampana do marta iduće godine, saopćili su organizatori konkursa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'