Svijet     | 14.10.2019. 10:38 |

EU ponovno poziva BiH da što prije uspostavi vlast na državnoj razini i u FBiH

FENA Agencije

BRUXELLES/LUXEMBOURG, 14. listopada (FENA) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak su u Luxembourgu ponovno pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što prije uspostave vlast na državnoj razini i u Federaciji BiH.

 "Vijeće ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu formirane vlade na državnoj razini i razini Federacije, Vijeće ponavlja svoj poziv Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odlaganja nastavi s uspostavom vlada kako bi počele raditi u interesu svih građana", kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove, koje se u ponedjeljak sastalo u Luxembourgu, prenosi Hina. 

Vijeće je također potvrdilo spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okružje pod obnovljenim mandatom UN-a.

Vojna operacija EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini pokrenuta je u prosincu 2004. godine i od tada pridonosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji. Althea je pokrenuta nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a te usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava razmještaj vojnih snaga EU-a u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana