Svijet     | 14.10.2019. 12:06 |

Poljski vladajući nacionalisti osvojili većinu u parlamentu

FENA Internet

VARŠAVA, 14. oktobra  (FENA) - Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je većinu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osiguravajući drugi četverogodišnji mandat na nastavku pravosudnih reformi koje su je dovele na put kolizije s Bruxellesom.

PiS je osvojio 45,2 posto glasova, sudeći po rezultatima s 83 posto glasačkih mjesta koje je u ponedjeljak objavila izborna komisija. Najveća opoziciona grupacija, Građanska koalicija (KO), koju čine centrističke i liberalne stranke, na drugom je mjestu sa 26,1 posto osvojenih glasova.

Pobjeda PiS vjerovatno će pojačati brige oko demokratskih standarda u najvećoj bivšoj komunističkoj članici Evropske unije, čija se vlada optužuje za politiziranje pravosuđa, pretvaranje medija u svoja glasila i polariziranje društva.

Drugi mandat za PiS također bi mogao osnažiti antiimigracijske populiste u EU koji pokušavaju da se bore protiv liberalne agende bloka.

Kritičari PiS također su je optuživali za podsticanje homofobije tokom predizborne kampanje, kada su njeni zvaničnici nazivali borbu za prava LGBT populacije agresivnim stranim uticajem koji prijeti poljskom nacionalnom identitetu.

- Spasili smo Poljsku, Vrijeme je za potpunu dekomunizaciju. Vrijeme je da zaustavimo diktat LGBT!! - piše u tweetu zamjenik ministra za digitalizaciju Andrzej Andruszkiewicz, koji se smatra bliski političarima krajnje desnice. 

Ljevičarska alijansa Ljevica osvojila je 12,1 posto glasova, dok je blok koji čine agrarna stranka PSL i antisistemski Kukiz osvojio 8,8 posto, na osnovu djelimičnih rezultata.

- Najbitnija je stvar da smo mi ostvarili svoj cilj od samog početka da osvojimo većinu - izjavio je u ponedjeljak zamjenik premijera Jacek Sasin za  privatnog emitera programa TVN24.

Sudeći po kalkulacijama Reutersa, PiS je osvojio 238 od 460 mjesta u donjem domu parlamenta, Sejmu, iako je taj rezultat podložan promjenama u zavisnosti od nastupa drugih stranaka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana