Svijet     | 14.10.2019. 14:07 |

Stoltenberg: Svijet postaje sve nepredvidljiviji , izazovi sve veći

FENA Internet

LONDON, 14. oktobra (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u ponedjeljak u ključnom govoru pred Parlamentarnom skupštinom NATO-a u Londonu predstavio ključne izazove i mogućnosti s kojima se Savez suočava.

Uoči sastanka čelnika NATO-a, koji treba biti održan krajem godine u Londonu, generalni sekretar razgovarao je sa parlamentarcima koji predstavljaju NATO saveznike i partnere o važnosti transatlantske snage i jedinstva u rješavanju današnjih sigurnosnih izazova.

Stoltenberg se fokusirao na ulogu NATO-a u stvaranju uslova za trajni mir u Afganistanu, podršku efikasnoj kontroli naoružanja nakon kršenja Ruskog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, i prilagođavanje novim i razarajućim tehnologijama.

U svom govoru Stoltenberg je naglasio pozitivni napredak na povećanju potrošnje na odbranu u posljednjih pet godina.

- Naša sigurnost je temelj za sve ostalo. Ne možemo to prihvatiti zdravo za gotovo, pogotovo jer naš svijet postaje sve nepredvidljiviji i izazovi postaju sve veći - rekao je on.

Generalni sekretar zahvalio je parlamentarcima NATO-a na njihovoj kontinuiranoj podršci i stručnosti i pohvalio je dugogodišnju posvećenost i doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.

Tokom boravku u Londonu, Stoltenberg će se susresti s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, ministrom vanjskih poslova Dominikom Raabom i ministrom odbrane Benom Wallaceom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo