Bosna i Hercegovina     | 14.10.2019. 15:01 |

Izabrana tri tehnološka rješenja za bolju komunikaciju građana i vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) – Na sarajevskom Hackathonu "Zajedno za zajednicu" koji je danas završen, odabrana su tri tehnološka rješenja za poboljšanje komunikacije između građana i lokalne vlasti.

Prvu nagradu i finansijsku podršku za razvoj idejnog tehnološkog rješenja dobio je tim četvoro učenika Četvrte gimnazije Ilidža iz Sarajeva - Emina Zolota, Elida Arnaut, Nadir Karaman i Benjamin Šišić.

Oni su se predstavili sa idejom "Go Green“, mobilnom aplikacijom čiji je cilj da edukuje i podigne svijest javnosti o važnosti očuvanja okoliša, a drugoplasirani i trećeplasirani su timovi iz Banja Luke koji su predstavili aplikaciju "Male intervencije“ i "Will it“, a radi se o mobilnoj aplikaciji za javni gradski prevoz.

Cilj kampanje "Zajedno za zajednicu“ je sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka i stvaranje preduslova da građani imaju pristup informacijama o radu, politikama i svim ostalim relevantnim aktivnostima lokalnih uprava koje se tiču zajednice.  

Zbog toga je objavljen poziv tražio inovativna tehnološka rješenja kako bi se povećao glas građana i pomoglo jedinicama lokalne samouprave (JLS) da odgovore efikasnije na zahtjeve u svojim lokalnim zajednicama.

- Ideathoni u Banja Luci i Sarajevu, kao i Hackathon ovog vikenda organizovan u okviru projekta ReLOaD, poslužili su kao platforma za mlade, tehnologe, stručnjake i javne službenike za prototipizaciju rješenja za utvrđene probleme u njihovim zajednicama pomoću tehnologije - izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Kampanja "Zajedno za zajednicu“ je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijative koju provodi UNDP. Počela je Ideathonom u Banja Luci i nastavila se sa Ideathonom u Sarajevu, gdje su odabrani učesnici dalje razvijali i finalizovali svoja idejna rješenja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

U Mostaru otvoreno programersko natjecanje 'Hackathon' i Sajam zapošljavanja za studente

Uspješno održan hackathon 'Just Code It'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo