Bosna i Hercegovina     | 14.10.2019. 15:40 |

Vlada Brčkog razmatrala amandmane na Nacrt zakona o radu

FENA Saopćenje

BRČKO, 14. listopada (FENA) - Vlada Brčkog razmatrala je na redovitoj sjednici u ponedjeljak amandmane na Nacrt zakona o radu Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz te vlade.

Usvojen je zaključak da se amandmani Kluba zastupnika SDA ne podržavaju te da će Odjel za zdravstvo u suradnji s JZU ''Zdravstvenim centrom Brčko'', a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, u roku od 60 dana od dana usvajanja zakona o radu regulirati materiju koja je sadržana u amandmanima SDA.

Vlada je donijela zaključak kojim se podržavaju amandmani Kluba poslanika SNSD-a i zaključak da se podrže amandmani 5., 7., 9., 16. i 17. od ukupno 29 predloženih amandmana Kluba zastupnika Socijalističke partije.

Nacrt zakona o radu Brčko distrikta BiH ušao je u skupštinsku proceduru, obavljena je rasprava u prvom čitanju, a u međuvremenu su uloženi amandmani od strane Skupštine.

''Mi smo afirmirajući Ekonomsko-socijalno vijeće kao mjesto tripartitnog dijaloga sve te amandmane uputili njima na očitovanje. Vlada je danas dala i svoje mišljenje u odnosu na predložene amandmane, tako da su svi formalni razlozi za izglasavanje zakona na Skupštini u drugom čitanju stvoreni i nadam se da će već na prvoj narednoj sjednici Skupštine ovaj zakon biti donesen'', rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Dodao je kako navedeni zakon u odnosu na važeća zakonska rješenja, a prema mišljenju Ekonomsko-socijalnog vijeća, donosi afirmaciju dijela prava radnika koji dosad nije bio reguliran na ovakav način.

''Zakon je bez naročite rasprave i suprotstavljenih stavova prošao dijalog između poslodavaca i sindikata. Zakon donosi promjene na pozitivno kada su u pitanju prava radnika, pogotovo zaštita žena na radu i rodilja, a pravo na godišnji odmor radnici će imati minimalno dvadeset dana'' istaknuo je gradonačelnik Milić.

Naglasio je kako je ovo jedan od važnijih zakona u Reformskoj agendi i izrazio uvjerenje da je urađen na kvalitetan način.

''Još jedna od novina koja je predložena putem amandmana jeste da se uvodi obveza pravnim osobama koje formira Brčko distrikt BiH, poput javnih poduzeća, ustanova, fondova i zavoda, da izdaju rješenje o neplaćenom dopustu u slučaju izbora zaposlenika na mandatnu poziciju. Do sada smo u praksi imali da zaposlenik koji je istovremeno i zastupnik u skupštini na nekoj od razina vlasti ima primanja po dva temelja, a ako ovaj amandman bude podržan, to neće biti slučaj'', zaključio je Milić.

Vlada je također primila k znanju i Informaciju o izvješću Javnog poduzeća "Komunalno Brčko" za utrošak dotacijskih sredstava u svrhu subvencije zatezne kamate, a u svezi s nabavom električne energije i usvojila Informaciju s prijedlogom zaključka u svezi s potrebom donošenja odluka o radnom vremenu u djelatnostima na području Brčko distrikta BiH, stoji u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Pojačan rad stručnih timova u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu

Vlada Distrikta odobrila novčanu pomoć za područja pogođena potresom

Kadrić: Ovo je tragedija kakvu ne pamtimo u Distriktu

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti