Sport     | 14.10.2019. 15:53 |

U Goraždu prvi memorijalni malonogometni turnir „Zaim Imamović“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. oktobra (FENA) – U znak sjećanja na legendarnog komandanta, rahmetli Zaima Imamovića, danas je u Goraždu počeo prvi memorijalni malonogometni turnir koji nosi njegovo ime.

Turnir povodom 24. godišnjice od pogibije Imamovića, organizirali su Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

- Prvi put organizujemo ovaj turnir u znak sjećanja na našeg legendarnog komandanta i velikog patriotu Zaima Imamovića. Znamo koliko je on volio sport. Bio je jedan od najboljih višebojaca u bivšoj JNA i nekadašnji fudbaler FK 'Radnik' iz Hadžića -  kazao je Feni potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ Derviš Hadžić – Dedo.   

Dodao je da na turniru učestvuju veterani, bivši pripadnici ratnih brigada, nekadašnje Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG).

- To su pripadnici ratnih brigada koji su branili boje tih brigada i u sportu, na manifestacijama koje su se održavale u toku rata. Oni na ovaj način žele dati svoj doprinos sjećanju na jednog od najhrabrijih sinova BiH - kazao je Hadžić.

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović ističe da je najmanje što ovaj dio BiH može učiniti jeste sačuvati sjećanje na legendarnog komandnta koji ga je hrabro branio.

- Ranijih godina skoro sve aktivnosti uz obilježavanje godišnjice njegove pogibije održavale su se u Kantonu Sarajevo. Organiziran je prijevoz i posjeta mezaru, kao da taj čovjek nije hodao ovim prostorima. Imajući u vidu njegov ogroman doprinos, odlučili smo da organizujemo i ovaj turnir koji sada okuplja veterane, ali u perspektivi naša je želja da on u narednim godinama okupi i profesionalne ekipe - kaže Aganović.

Učesnici turnira su veterani ekipa Prve drinske udarne brigade (DUB), 31. Drinske udarne brigade, 43. Drinske udarne brigade, Rogatičke brigade, Prve slavne višegradske brigade, ekipa Oružanih snaga (OS BiH), Ratnih vojnih invalida (RVI) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prije početka turnira oni su polaganjem cvijeća odali počast poginuloj djeci Goražda, na spomen obilježju u ulici Zaima Imamovića.  

Početak turnira označila je utakmica dječaka Škole fudbala Goražde, nakon čega slijede i utakmice ekipa učesnica, po grupama. Otvaranje turnira je u 17.30 sati, a finalna utakmica je večeras u 19.30. Bit će dodjeljen prelazni pehar te pehari i medalje za prvoplasirane ekipe.

-Vjerujemo da će ovaj turnir prerasti u tradiciju - kazao je potpredsjendik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda "Krug" i "Drina" koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Sutra počinje 3. memorijalni futsal turnir 'Amela Fetahović - Žgoljo'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo