Regija     | 14.10.2019. 16:48 |

Slovenska obavještajna agencija SOVA prijavila više osoba zbog izdavanja tajne

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 14. listopada (FENA) - Slovenska obavještajna agencija (SOVA) potvrdila je u ponedjeljak da je državnom odvjetništvu prijavila sumnju na kazneno djelo izdavanja tajnih informacija vezanih uz njen rad i djelovanje.

 Kako prenose slovenski mediji, riječ je o javnim objavama do kojih je u medijima došlo nakon što je središte nacionalne obavještajne agencije prije dva tjedna posjetilo više članova parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi.

 Oni su u kadrovskom arhivu SOVA-e istraživali jesu li točne neslužbene informacije o tome da je u agenciji "po vezi" zaposlena bivša prijateljica sadašnjeg premijera Marjana Šareca, iako za taj posao nije imala potrebne kvalifikacije, odnosno kako su se provodili natječaji za angažiranje zaposlenika u agenciji.

 Kako prenose mediji, SOVA je u ponedjeljak državnom odvjetništvu podnijela prijavu zbog sumnje u izdaju zaštićenih podataka protiv više nepoznatih osoba i najmanje jedne poznate osobe.

 Nije isključeno da su među njima i neki od članova parlamentarnog izaslanstva koji su o posjetu sjedištu agenciju davali izjave medijima, objavili su neslužbeno slovenski mediji.

 U SOVA-i je potvrđeno da su podnesene prijave zbog izvršenja više kaznenih djela iz 260. članka Kaznenog zakona, za koje se u slučaju osude može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ali da zbog interesa daljnjih postupaka o tome ne mogu iznijeti više informacija.

 Premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da slučaj prijava u SOVA-i zbog odavanja tajnih informacija ne može komentirati jer to "nije njegova domena", ali da vjeruje da se sve radi po zakonitoj proceduri.

 Medijska afera vezana na navodne nepravilnosti kod zapošljavanja u nacionalnog obavještajnoj agenciji pojavila su se nakon objave nekih medija da se u njoj kadrovi zapošljavaju "po vezi" i mimo regularnih natječaja te da je na taj način posao u njoj dobila i "lijepa N.H." (Nataša Hribar), navodno nekadašnja suradnica sadašnjeg premijera Šareca, iz vremena kad on nije bio u politici nego je kao komičar i diplomirani glumac nastupao s političkim skečevima na turnejama diljem države.

 Opozicija u parlamentu, koja ima većinu u parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, taj je slučaj iskoristila za sumnje o načinu vođenja kadrovske politike u državnim tvrtkama i institucijama, dok su vladajuće stranke iz vlade oporbu optužile za politizaciju cijelog slučaja i ugrožavanje nacionalnih interesa.

 U vodstvu SOVA-e ističu kako parlamentarno povjerenstvo po zakonu uopće nije nadležno za kontrolu politike zapošljavanja u državnim agencijama i da je to područje koje pokriva državni inspektorat, dok oporba tvrdi suprotno, pa će o toj temi, kako prenose mediji, pravorijek morati dati služba za pravne poslove u parlamentu, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana