Magazin     | 15.10.2019. 08:28 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. listopada (FENA) - 

- 1529. Završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana II. Veličanstvenog.

- 1542. Rođen mogulski car Abu ul Fat Dželaludin Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gudžarat i Kašmir i osvojio Afganistan. Bio je veliki reformator, nastojao je da sjedini podanike različitih vjera i rasa i ukinuo je ropstvo.

- 1582. U Španjolskoju, Portugalu i papskim državama u Italiji počela je primjena gregorijanskog kalendara tako što je eliminirano deset dana, a 5. listopada 1582. postao je 15. listopada.

- 1608. Rođen Evangelista Torricelli, talijanski fizičar i matematičar, pronalazač živinog barometra, tzv. Torricellijeve cijevi. Utvrdio je i zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruirao jednostavan mikroskop.

- 1815. Nakon vladavine od 100 dana i poraza u bitci kod Waterlooa, Napoleon I. Bonaparte stigao je na otočić Svetu Helenu na kojemu je šest godina kasnije i umro.

- 1844. Rođen Friedrich Nietzsche, njemački filozof, pjesnik i klasični filolog, najprovokativniji, ali i najutjecajniji mislilac i kritičar društva 19. stoljeća među čija djela spadaju "O ljudskim i suviše ljudskim stvarima", "Tako je govorio Zaratustra", "S onu stranu dobra i zla".

- 1917. Nizozemska plesačica i kurtizana Margaretha Geertruida Zelle, poznatija kao Mata Hari, vjerojatno najpoznatija svjetska špijunka, strijeljana je u 41. godini života. 

- 1946. Njemački ratni zločinac Herman Goring izvršio samoubojstvo u zatvorskoj ćeliji dan prije nego što je, na osnovu presude Međunarodnog suda u Nurnbergu za ratne zločine, trebao biti pogubljen.

- 1964. Nikita Hruščov smijenjen s mjesta prvog sekretara Komunističke partije Sovjetskog saveza, a na njegovo mjesto je došao Leonid Brežnjev. Novi premijer postao je Aleksej Kosigin.

- 1989. Umro Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije jugoslovenske i srpske književnosti. Preveden je na mnoge svjetske jezike i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada.

- 1990. Sovjetski lider Mihail Gorbačov dobio Nobelovu nagradu za mir.

- 1993. Južnoafričkom predsjedniku Frederiku Willemu de Klerku i vođi Afričkog nacionalnog kongresa Nelsonu Mandeli dodijeljena Nobelova nagrada za mir kao priznanje za okončanje režima aparthejda i stvaranje osnova za razvoj demokracije u Južnoj Africi.

- 2001. Umro bosanskohercegovački književnik Dario Džamonja. Teme koje su gospodarile njegovim pričama bile su o samoći, o pijanstvima i mahmurlucima, te o naoko uobičajenim ljudskim životima.

- 2003. Kina lansirala u svemir svoju prvu letjelicu Shenzhou 5 s ljudskom posadom.

- 2009. BiH, zajedno s Libanom, Brazilom, Gabonom i Nigerijom, izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u 2010. i 2011. godini.

- 2010. U Alpama, kroz masiv Gotthard, u Švajcarskoj, probijen najduži željeznički tunel na svijetu od 57 kilometara. Probijanje tunela počelo je 1993., a izgradnja je procijenjena na sedam milijardi eura. Službeno je otvoren 1. lupnja 2016. godine.

- 2013. Nogometna reprezentacija BiH prvi put u povijesti plasirala se na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu 2014. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo