Svijet     | 15.10.2019. 12:44 |

Carrie Lam osudila akte vandalizma maskiranih demonstranata u Hong Kongu

FENA Internet

HONG KONG, 15. oktobra (FENA) - Izvršna čelnica Specijalne administrativne regije Hong Konga (HKSAR), Carrie Lam, izjavila je u utorak  da su "akti vandalizma, paljevina i napada maskiranih demonstranata" tokom vikenda bili "ekstremno opasni".

Prije predsjedanja redovnim sastankom Izvršnog vijeća, Lam je izjavila na konferenciji za novinare da su ciljani napadi demonstranata mogli ugroziti živote policajaca, navodeći da će policija učiniti sve u svojoj moći da uđe u trag odgovornim za nasilje i privede ih pravdi.

Pljačkaši i nasilnici također su uništavali i pljačkali izabrane prodavnice, premlaćivali su mještane koji su izrazili neslaganje s njima i bacali su zapaljive bombe na policijske stanice, saopćila je Lam.

Vjeruje se da su takvi napadi i štete politički motivirani jer su njima napadani vijećnici s drugačijim političkim stavovima prema predstojećim izborima za oblasno vijeće u novembru, kazala je ona.

Lam je izjavila da se napadima na određene banke, institucije, prodavnice, kafee i restorane pokušavaju ušutkati ljudi koji imaju drugačije stavove i njima se potpuno zanemaruje sloboda govora, te sigurnost i prava ostalih mještana, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom