Bosna i Hercegovina     | 15.10.2019. 12:22 |

U BiH počeo projekt 'Promocija i razlilčitosti i jednakosti'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - U Bosni i Hercegovini počeo je projekt "Promocija različitosti i jednakosti" koji će u naredne tri godine implementirati aktivnosti koje se odnose na provođenje politika za zaštitu nacionalnih manjina, LGBT osoba, te borbu protiv rasizma i netolerancije.

- Također, pružit će se podrška državnim i drugim nadležnim institucijama u promjenama sektorskih politika u cilju borbe protiv govora mržnje - izjavila je pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija na današnjem uvodnom sastanku projekta, koji je vrijedan 650.000 eura.

Ombudsmenka za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur ukazala je da je važan momenat početka realizacije projekta jer se obilježava 10 godina od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije i donošenja odluke „Sejdić-Finci“.

Prije svega, kaže, da se tokom projekta trebaju razjasniti praktične različitosti između verbalnog delikta i govora mržnje.

- Zajednički projekt finansiraju i provode Evropska unija i Vijeće Evrope. To je projekt koji se oslanja na prethodni koji se bavio zaštitom nacionalnih manjina s tim što imamo dvije nove teme kojima ćemo se baviti - govorom mržnje i zaštitom LGBT osoba - rekao je šef Sekcije „Evropske integracije, politički, mediji i informacije“ Delegacije Evropske unije i EUSR u BiH Krassimir Nikolov.

Šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek poručio je da će biti značajna saradnja s lokalnim akterima zbog čega će biti dodijeljeno ukupno devet grantova lokalnim vlastima ili organizacijama civilnog društva.

Aktivnosti projekta važno je provesti zbog obaveza koje proizilaze iz članstva u Evropsku uniju, a posebno koje se odnose na prioritete iz Mišljenja Evropske komisije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Sastao se Klub nacionalnih manjina, otkrio što mu je fokus u formiranju hrvatske vlade

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta