Ekonomija     | 15.10.2019. 13:02 |

BiH prva država u regiji sa svojim FSC standardom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina prva je i trenutno jedina država u regiji koja ima svoj FSC standard, čime je tvrtkama u BiH olakšan put do FSC certifikata i međunarodnog tržišta. Taj certifikat jamči da se šumom u odrađenoj tvrtki gospodari transparentno, u skladu s ključnim međunarodnim propisima i domaćom legislativom, uključujući veći stupanj zaštite prirode.

Objavljeno je to danas na svečanosti u Sarajevu u nazočnosti predstavnika relevantnih ministarstava, te mnogih stručnjaka iz šumarskog sektora kako Federacije BiH, tako i Republike Srpske.

- Radna grupa za razvoj FSC standarda započela je s radom početkom 2016. godine, a umjesto uobičajenih desetak članova, zbog zahtjeva samog FSC-a da u članstvu postoje predstavnici ekonomskog, društvenog i znanstvenog sektora, kao i zbog administrativnog ustroja BiH, naša je radna grupa brojila 23 člana. Naravno, vodili smo računa o zastupljenosti žena, kao i svih nacionalnosti. Posao smo priveli kraju prije planiranog datuma i bez prepreka - istaknula je Petra Remeta, direktorica programa WWF Adrije, predstavivši projekt promicanja odgovornog upravljanja šumama u Bosni i Hercegovini, koji se uz financijsku potporu tvornice skandinavskog namještaja IKEA provodi još od 2012. godine.

Nakon uspješnog certificiranja 56.000 ha šuma Tuzlanskog kantona, te 121.000 ha šuma Srednjobosanskog kantona, od 2015. godine, u partnerstvu s Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, WWF provodi proces razvoja FSC standarda i podizanja svijesti o važnosti EU Uredbe o drvu, u koji su uključena oba entiteta u BiH, kao i distrikt Brčko. Ovaj standard stupit će na snagu u martu iduće godine do kada bi se sve šumarske tvrtke u BiH trebale prebaciti na korištenje novog standarda.

Samim time što BiH ima svoj standard, postupak certificiranja postaje brži i jeftiniji, a omogućava i usporedbe te analize među tvrtkama. Dosadašnja primjena generičkog standarda bila je složeniji i dugotrajniji proces. Ostale države regije, uključujući EU članice Sloveniju i Hrvatsku, još nisu izradile svoje FSC standarde.

- Certificiranje gospodarenja šumskim resursima u BiH unaprijedit će ekološke, socijalne i ekonomske performanse upravljanja i gospodarenja šumama, ali i konkurentske prednosti domaćih preduzeća šumarstva i drvne industrije. To se posebno odnosi na izvozno orjentirane poslovne subjekte iz BiH, pred koje se na atraktivnim tržištima EU nameću sve strožiji zahtjevi u pogledu porijekla drveta - objasnio je doktor znanosti Mersudin Avdibegović sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je provodio projekt. 

Uz već spomenutih ukupno 177.000 ha šuma certificiranih u okviru ovoga projekta, WWF privodi kraju i certificiranje preostalih 65.000 ha šuma Srednjobosanskog kantona. Certifikat se očekuje u rano proljeće, saopćeno je iz WWF Adrije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom