Ekonomija     | 15.10.2019. 13:06 |

Bonitetno pouzdane kompanije ostvarile 17,4 milijarde KM prihoda

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Najavljeno je da će ovogodišnja promocija bonitetnih kompanija biti održana 27. novembra u Sarajevu na poslovnoj konferenciji ''Pouzdanost 2019''.

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH koja je pokrovitelj projekta "Pouzdanost 2019", rekao je da se radi o značajnom događaju kojim se pokušava skrenuti pažnja javnosti sa teških tema, te poslati poruka poslovnoj zajednici koliko je važno raditi na tome da kompanije u BiH ispune uvjete i standarde da budu pouzdane.  

- Za međunarodne trendove svakako je poželjno pouzdano i sigurno poslovanje, a mi smo dio međunarodne trgovinske veze koja ide i kroz BiH – kazao je Egrlić.

Od 5.215 kompanija koje su zadovoljile međunarodne standarde i svrstale se u red pouzdanih, kako je dodao, iz Federacije BiH je 3.500, dok u RS-u djeluje njih 1.715. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17,38 milijardi KM, njihova dobit je  iznosila više od dvije milijarde KM, izvoz je bio u vrijednosti 3,24 milijarde KM, a ukupno zapošljavaju više od 116 hiljada osoba.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa - likvidnost, solventnost, profitabilnost, a obuhvaćeni su rezultati poslovanja i očekivani trendovi.

- Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95 posto banaka oslanja na LRC BIS -  rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo kazala je da će Poslovne novine u suradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji 'Pouzdanost' imati zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu, te da će i ove godine štampati specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama.

Suorganizatori konferencije su Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club. Direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edina Hasečić kazala je da svoje poslovanje temelje na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, pa ih stoga raduje da mogu podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije.

- Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima - izjavila je Hasečić. 

Specijalni partner projekta ''Pouzdanost 2019'' je  kompanija Express Courier d.o.o. Sarajevo, ovlašteni zastupnik za UPS u BiH. Nihad Gračić, izvršni direktor Express Couriera, kazaoa je da je konferencija "Pouzdanost" odlična prilika da ovu kompaniju dodatno predstave potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima, te ostvare kontakte za buduću saradnju. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Susret bonitetno izvrsnih kompanija Hercegovačke regije

BBI VIP Business Club suorganizator konferencije 'Pouzdanost 2019'

Susret bonitetno izvrsnih tvrtki ZHŽ-a sljedećeg tjedna u Širokom Brijegu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'