Svijet     | 15.10.2019. 13:04 |

Trump osudio ABC News zbog lažnog snimka turskog napada u Siriji

FENA Internet

ANKARA, 15. oktobra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump skandaloznim je ocijenio manipulaciju tamošnjeg TV kanala ABC News koji je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije "Izvor mira", javlja Anadolu Agency (AA).

"Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka koji su povezali s turskim bombardovanjem u Siriji. Prava sramota", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Nakon što je u srijedu, 9. oktobra, pokrenuta operacija "Izvor mira", čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, na internetu i u nekim medijima se i dalje šire razne laži i dezinformacije u vezi s operacijom.

ABC News izvinio se u ponedjeljak zbog emitovanja videa koji navodno pokazuje nedavni napad Turske na kurdske civile u Siriji, ali zapravo je izveden u jednoj streljani u Kentuckyju 2017. godine, piše američki Daily Beast.

- Snimili smo video koji je emitovan u rubrici Svjetske vijesti u nedjelju i Dobro jutro Amerika jutros (ponedjeljak). Činilo se da je lokacija snimanja na sirijskoj granici, odmah nakon što su postavljena pitanja u vezi s njenom tačnošću. ABC News žali zbog greške - napisali su na svom Twitter profilu.

Tokom nedjeljne emisije Svjetskih vijesti večeras, voditelj Tom Llamas i strani dopisnik Ian Panell tvrdili su da je ABC News dobio video o "obimu turskog napada na pogranični grad Tal Abyad" 11. oktobra.

Gizmodo je izvijestio da su autentičnost videozapisa prvi doveli u pitanje desničarski korisnici Twittera, koji su ABC emisiju uspoređivali s YouTube snimcima demonstracije vojnog oružja u streljani u Kentuckyju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'