Ekonomija     | 15.10.2019. 14:34 |

Savez zadruga u FBiH - Što više članova, veći benefiti za zadrugare

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) – Savez zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je upriličio stručni skup o finansijskom upravljanju u zadrugama, problematici koja se tiče stvaranja uslova za zapošljavanje boračke populacije u zadrugama, ali i oblastima koje bi trebale da doprinesu poboljšanju tih uslova.

U Savez je za sada uključeno oko 30 zadruga, a prema nekim statistikama, nezvanično, na nivou kantona i FBiH je registrirano oko 600 zadruga.

Stoga, intencija današnjeg skupa je bila da se što više zadruga ujedini i uključi u Savez, jer, kako je kazao predsjednik Skupštine Saveza zadruga u FBiH Duran Balić, jedino tako Savez može da predstavlja zadruge relevantnim faktorima, vlastima u kantonu, Federaciji, državi, i omogući im lakše i brže poslovanje.

- Učlanjenjem u Savez zadruga u FBiH bi se omogućio bolji pristup institucijama u BiH, ali i ostvarila bolja prekogranična saradnja. Sigurno bi imali bolji pristup i evropskim fondovima  – kazao je Balić.

Ukoliko je više zadruga u Savezu, pojasnio je, onda će lakše biti uspostavljena otvorena mreža poslovnih ljudi, bit će olakšan pronalazak investitora, a time bi projekti koje zadruge pokreću bili konkurentniji na tržištu, ne samo u BiH, već i u regiji, Evropi.

Prijedlog je da resorna ministarstva, kantonalna, federalna, potiču registraciju zadruga u Savez jer bi se na taj način brže rješavali brojni problemi zadrugara.

Najavljen je i projekt edukacije zadrugara, a cilj je da se omogući bolja realizacija projekata zadrugara, a takav projekt podržava i Kanton Sarajevo.

Sekretar Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Adilović podsjetila je da je zahvaljujući Programu mjera za poticaj zapošljavanja pripadnika boračke populacije koji je resorno ministarstvo KS pokrenulo, od 2017. do 2018. godine zaposleno 66 pripadnika boračke populacije.

Ove godine, navela je, pružena je podrška za 14 subjekata, pri čemu je realizirano zaposlenje za 34 osobe boračke populacije.

- Dakle, u periodu realizacije Programa sredstva su odobrena  i doznačena za ukupno 54 subjekta za zaposlenje 100 pripadnika boračke populacije – istakla je Adilović i dodala da je ove godine izdvojeno 400.000 KM za te svrhe.

Za poticaj samozapošljavanja i zapošljavanja  i Vlada FBiH izdvaja oko dva miliona KM godišnje, ali ono što je neophodno je to da se zadruge ujedine u Savez, jer kako je danas zaključeno, time bi benefiti zadrugara bili veći.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Video materijal sa stručnog skupa 'odgoj i obrazovanje, kultura i znanosti'

Ukrajinci i prijatelji Ukrajine na zagrebačkom trgu pozvali na nastavak pomoći

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu