Regija     | 15.10.2019. 15:05 |

EU: Nema suglasnosti za otvaranje pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom

FENA Agencije

LUXEMBOURG, 15. listopada (FENA) - Finsko predsjedništvo EU-a predložilo je u utorak u Luxembourgu da se odredi datum za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali ne i s Albanijom nakon što je postalo jasno da nema nikakvih izgleda da obje zemlje istodobno dobiju zeleno svjetlo, ali ni taj prijedlog za sada nema potporu.

-Predsjedništvo je predložilo razdvajanje pitanja Sjeverne Makedonije i Albanije- rekao je predstavnik finskog predsjedništva.

-Ali, ni taj prijedlog nije dobio potporu i Vijeće će se ponovno vratiti tom pitanju kasnije popodne - dodao je finski diplomat, kojeg prenosi Hina.

Vijeće za opće poslove, koji čine ministri za vanjske ili europske poslove zemalja članica, razgovara u utorak na sastanku u Luxembourgu o prijedlogu da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori. Većina zemalja podržava otvaranje pregovora s obje zemlje, ali to malo vrijedi jer se o pitanjima proširenja odlučuje jednoglasno.

Nakon dvosatnih razgovora, Vijeće je na kratko prekinulo sastanak, a u pauzi je finsko predsjedništvo pripremilo prijedlog o razdvajanju dviju zemalja. 

Najveću prepreku predstavlja Francuska, koja traži dulju odgodu odluke za obje zemlje.

U lipnju su članice EU-a odgodile odluku o određivanju datuma za početak pregovora s te dvije zemlje za listopad. Odgodu su tražile Njemačka, Francuska i Nizozemska. U međuvremenu Njemačka je uklonila svoje rezerve, ali otvaranju pregovora s obje zemlje i dalje se protivi Francuska.

Nekim zemljama je prihvatljivo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali ne i s Albanijom.

Unatoč upozorenjima da će EU izgubiti vjerodostojnost ako odbije te dvije zemlje nakon što su napravile sve što se od njih tražilo i da bi to širom otvorilo vrata za druge utjecaje u toj regiji usred EU-a, Francuska traži da se odluka opet odgodi.

Prema diplomatskim izvorima, Francuska traži da Vijeće zaduži Komisiju da do ožujka sljedeće godine predloži novu metodologiju pregovora i podnese izvješće o provedbi reformi u tim zemljama. Prihvati li se takav zahtjev to bi značilo odgodu najmanje do lipnja sljedeće godine kada bi se ti dokumenti Komisije mogli naći na stolu zemalja članica koje donose konačnu odluku.

Neslužbeno se spominje i mogućnost da se zemlje članice formalno suglase s otvaranjem pregovora, ali da onda postave uvjete za sazivanje prve međuvladine konferencije na kojoj se pregovori i službeno otvaraju.

Stajalište je Hrvatske, koju na Vijeću predstavlja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić da treba otvoriti pregovore s obje zemlje na temelju ocjene Komisije po kojoj su one ispunile sve uvjete za taj korak.

Mnogi u EU upozoravaju da će Unija izgubiti svaku vjerodostojnost nakon što su jasno obećali Sjevernoj Makedoniji da pristane na kompromis s Grčkom i promijeni službeno ime zemlje.

Ta zemlja ima kandidatski status još od 2005. godine i Europska komisija već godinama predlaže otvaranje pregovora, ali prepreka je bila Grčka. Sada kada je i ta prepreka otklonjena, francuski predsjednik Emmanuel Macron želi novu metodologiju za pristupne pregovore, ali je zasad posve nejasno što konkretno  traži.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!