Najave     | 18.10.2019. 09:41 |

U Tuzli obilježavanje Evropskog dana doniranja organa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Centralna manifestacija obilježavanja Evropskog dana darivanja organa (EODD) bit će održana sutra u Tuzli i ugostit će predstavnike Mreže transplantiranih jugoistočne Evrope (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija), najavio je Upravni odbor Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Evropski dan darivanja organa je prilika za odavanje počasti svim darivateljima organa i njihovim porodicama pa će i na ovoj manifestaciji u Tuzli biti pušteni u zrak bijeli i plavi baloni, što je simbolična zahvala svima njima.

Vijeće Evrope svake godine u oktobru, u drugoj zemlji, organizira Evropski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) radi jačanja svijesti građana o značaju davanja organa kao načina spašavanja i poboljšanja života.

Sutrašnja manifestacija u Tuzli bit će održana  na Trgu Slobode od 12 do 15 sati.

Građani će imati priliku da potpišu donorske kartice, ali i da se informiraju o značaju doniranja organa i transplantacijama uopće. Također će od gostiju manifestacije moći saznati kakva je situacija u njihovim državama kad je riječ o ovoj problematici.

Bosna i Hercegovina, kad je riječ o donaciji i transplantaciji organa, iz godine u godinu pada na ljestvici evropskih i svjetskih zemalja. U ovoj godini je bilo samo sedam transplantacija sa živih donora, i to isključivo u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a nijedna s preminulog.

U Centru za transplantacijsku medicinu je oko 230 do 240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubreg, za transplantaciju jetre nešto više od 20 pacijenta, dok na transplantaciju srca čeka oko 15 pacijenata.

Sutrašnju manifestaciju u Tuzli organizira Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u saradnji s Donorskom mrežom BiH i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Tuzlanskog kantona te uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završena Konferencija o donaciji i transplantaciji organa

Kiseljak obilježio Europski dan darivanja organa, potpisano više od 60 kartica

Kiseljak obilježava Europski dan darivanja organa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'