Ekonomija     | 16.10.2019. 10:12 |

Proizvodnja u GIKIL-u bilježi stabilne poslovne rezultate

FENA Saopćenje

LUKAVAC, 16. oktobra (FENA) - Uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se kompanija suočava u posljednje dvije godine, proizvodnja u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) bilježi stabilne poslovne rezultate.

Tokom devet mjeseci 2019. godine iz fabrike Koksara izvezeno je 340.000 tona koksa, dok planirani izvoz već za mjesec oktobar predstavlja povećanje za 25 posto. Ukupan planirani izvoz za 2019. godinu iznosi 500.000 tona, što predstavlja ostvarenje poslovnog plana koji prati prošlogodišnji rezultat, saopćeno je iz GIKIL-a.

- Imajući u vidu da je ovo bila jedna od najturbulentnijih godina na tržištu čelika i koksa, uzrokovana trgovinskim ratom između Kine i Amerike, ostvareni proizvodni rezultat možemo smatrati velikim uspjehom jer smo i pored toga uspjeli da se održimo na nivou prošle godine koja je za GIKIL bila rekordna - kazao je zamjenik direktora za prodaju koksa Elvir Mukić.

Sličan trend proizvodnje zadržan je i u ostalim fabrikama. Nakon višemjesečnog zastoja u radu, te nakon što su ispunjeni osnovni preduslovi vezani za zaštitu okoliša, najmlađa fabrika u GIKIL-u, fabrika anhidrida maleinske kiseline (AMK) iz mjeseca u mjesec bilježi konstantan proizvodni rast.

- Zahvaljujući visokoj kvaliteti proizvoda, slično kao i prošle godine, GIKIL-ov AMK je svoje mjesto našao među kupcima u čak 15 zemalja regije i svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Češku, Slovačku, Tursku, Belgiju, Grčku i Švicarsku - istakao je zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK Ermin Čeliković.

Uprkos jakoj konkurenciji na tržištu, nakon ponovnog pokretanja proizvodnje i fabrika Azotara uspjela je održati svoj status na tržištu BiH i biti broj jedan sa svojim proizvodom KAN-om među domaćim potrošačima kada je u pitanju korištenje đubriva.

- Sve ovo je još jednom potvrdilo da poljoprivrednici prepoznaju kvalitet našeg proizvoda, da imaju pozitivna iskustva i što je najvažnije odlične prinose - dodao je Čeliković.

Pored bosanskohercegovačkog tržišta, te tradicionalno Hrvatske i Srbije, KAN je svoje mjesto i ove godine našao među kupcima u Austriji, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Suada Imamovića, do kraja godine plan je nastaviti sa rastom proizvodnje u svim proizvodnim fabrikama GIKIL-a zadržavajući time i status najvećeg izvoznika u Tuzlanskom kantonu, te jednog od najvećih izvoznika u BiH na čijoj listi GIKIL trenutno zauzima treće mjesto.

Stabilna proizvodnja, planirani rast i razvoj, kao i nastavak značajnog investiranja u zaštitu okoliša omogućit će i zaštitu radnih mjesta, ne samo hiljadu direktno uposlenih, nego i nova zapošljavanja, ali i širenje poslovne mreže, doprinoseći i na taj način razvoju Tuzlanskog kantona i Federacije, te cjelokupne ekonomije u zemlji. 

- Dugogodišnje povjerenje koje je GIKIL izgradio sa svojim mnogobrojnim kupcima i dobavljačima, njih čak 460, pruža pouzdan oslonac i za sklapanje novih stabilnih poslovnih ugovora, ali i redovno izmirenje obaveza kako prema našim saradnicima, tako i prema državi i našim radnicima čija su primanja u odnosu na federalni prosjek još uvijek veća za oko 20 posto - kazao je Imamović.

Prema podacima iz 2018. godine, u ukupnom bruto domaćem proizvodu GIKIL doprinosi sa 1,1 posto, te sa 2,8 odsto u ukupnom godišnjem izvozu iz BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo