Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 10:34 |

Nema alarmantnih vrijednosti procjednih voda na deponiji 'Smiljevići'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je prezentovalo "Izvještaj o obavljenim ispitivanjima procjednih voda na Regionalnom centru za upravljanje otpadom "Smiljevići" (juli 2018.-juni 2019.godine)", u funkciji uspostave prečistača procjednih voda sa te lokacije. 

Izvještaj je prezentirao stručni konsultant Goran Mirković, a jednogodišnje ispitivanje procjednih voda izvela je firma "TQM" d.o.o. Lukavac, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 

- Rezultati ispitivanja ne pokazuju nikakve alarmantne vrijednosti ovih voda nego su u okviru očekivanih za tu vrstu i obim deponije - istakao je Mirković.  

Ovo je jedna od mjera definisanih Programom sanacije odlagališta Smiljevići za period 2016. - 2020.godina, a čija realizacija prethodi odabiru tehnologije prečišćavanja i izgradnji novog postrojenja. 

Uz to, preduslovi su izgradnja kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, smanjenje količina procjednih voda zbog dimenzioniranja postrojenja, te uspostavljanje recirkulacije filtrata na centralnom i novom čeonom dijelu deponije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom