Svijet     | 16.10.2019. 11:58 |

Britanska vlada insistira na napretku u razgovorima o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 16. oktobra (FENA) - Britanska vlada saopćila je u srijedu da je u razgovorima s Evropskom unijom ostvaren napredak, uprkos činjenici da nije bilo pomaka u sinoćnjim pregovorima dvije strane. 

Ured premijera Borisa Johnsona navodi da se razgovori nastavljaju u srijedu nakon "konstruktivne" sjednice koja je trajala do kasno u noć u Bruxellesu.

Johnson je nestrplljiv da postigne sporazum s EU na samitu koji počinje u četvrtak kako bi Britanija na primjeren način mogla napustiti blok zakazanog datuma 31. oktobra.

Jazovi između dvije strane još su, međutim, prisutni oko održavanja otvorene irske granice.

Čak i u slučaju da se postigne sporazum, on mora biti usvojen u britanskom parlamentu koji je tri puta odbacio sporazum što je postigla Johnsonova prethodnica Theresa May.

Konzervativni poslanik koji se zalaže za Brexit David Davis izjavio je u srijedu da uspjeh pregovora ovisi o stavu sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), saveznice Johnsonove konzervativne vlade. Kazao je da "ukoliko DUP ustvrdi da je to nemoguće za njih, to će biti prilično bitno".

Evropski i britanski pregovarači nisu uspjeli ostvariti pomake u razgovorima o Brexitu tokom cjelovečernjeg grozničavog sastanka i pokušat će da nađu kompromis uoči sutrašnjeg ključnog samita EU, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom