Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 12:57 |

Sprečavanje korupcije zahtijeva snažno pravosuđe, nove tehnologije i zakone

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Uspješno sprečavanje korupcije je složen poduhvat koji zahtijeva snažno pravosuđe, moderne tehnologije, sveobuhvatan zakonodavni okvir i učešće građana u toj borbi, rečeno je novinarima prije otvorenja Regionalne konferencije "Antikoruptivni mehanizmi u službeničkom sistemu u BiH i zemljama regije" koju su danas u Sarajevu organizirali Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Misija OSCE-a u BiH.

Direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić naglasio je da u posljednjih nekoliko godina intenzivno rade na unapređenju službeničkog sistema te da u okviru programa Vlade FBiH, koja je postavila visoke ciljeve, žele otkloniti sve 'slabe karike' u službeničkom sistemu koje mogu dati negativne rezultate i narušavati integritet državne službe FBiH.

Istakao je da je cilj konferencije ojačati interne kapacitete kako bi vratili 'poljuljani integritet' državne službe i službenika. Kao najslabije karike u tom sistemu, Begić je, između ostalih, naveo neadekvatne analize radnih mjesta i utvrđivanje stepena kompetencije radnika te je dodao da je Agencija pokrenula nekoliko inicijativa kako bi  utvrdili način regrutacije državnih službenika koji će odgovoriti zadacima.

- Opredjeljenje Agencije i Vlade FBiH je da se uvedu novi standardi i mjere pri zapošljavanju u državnu službu - zaključio je Begić.

Programski službenik za borbu protiv korupcije Misije OSCE-a u BiH Nihad Gavranović kazao je da intenzivno rade na jačanju kapaciteta u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH te da je to jedna od glavnih vizija Misije OSCE-a.

Tokom rada na tom polju, dodao je, uočili su različit stepen znanja državnih službenika o antikoruptivnim mehanizmima te  su iz tog razloga u protekle dvije godine organizirali niz obuka za 1.000 državnih službenika.

- Konferencija označava uspješan završetak tih obuka i želimo pružiti mogućnost svim nadležnim akterima da razmjene informacije i iskustva, zbog čega su pozvani i gosti iz regije - zaključio je Gavranović.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana