Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 14:28 |

Agenciji za forenzička ispitivanja odobrena prestižna međunarodna akreditacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja odobrena je akreditacija prema međunarodnom standardu BAS EN ISO/IEC 17025:2006. Time je postala prva forenzička institucija u Bosni i Hercegovini s ovom prestižnom međunarodnom akreditacijom, saopćeno je iz te agencije.

Certifikat Instituta za akreditovanje BiH je iskorak koji je Bosnu i Hercegovinu približio ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji

Certifikat o akreditaciji uručen je direktoru Neđi Kojiću tokom današnje posjete Agenciji direktora Instituta za akreditovanje BiH Željka Medaka.  

- Nakon što je od 20. do 23. maja ove godine tim ocjenjivača Instituta za akreditovanje BiH (BATA) boravio u ocjenjivačkoj posjeti u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja u okviru sveukupnog procesa akreditacije Agencije i uvođenja sistema kvaliteta, donijeta je odluka o akreditovanju Agencije u skladu sa BAS EN ISO/IEC 17025:2006 na period od 2019-2023. godina. S timu vezi, danas je u posjeti Agenciji boravio direktor Instituta za akreditovanje BiH Željko Medak i tom prilikom je direktoru Kojiću uručen certifikat o akreditaciji - citat je iz saopćenja.

Kojić je uzrazio zadovoljstvo što je Agencija ispunila programski cilj za 2019. godinu o završetku procesa akreditacije u skladu s međunarodnim standardom BAS EN ISO/IEC 17025:2006 - Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija.

Po njegovim riječima, ova akreditacija je rezultat dugotrajnog, stručnog i vrlo zahtjevnog doprinosa svih zaposlenih u Agenciji.

Certifikat Instituta za akreditovanje BiH će predstavljati kako ispunjenje zakonske obaveze i stvaranje uslova za međunarodnu razmjenu podataka, tako i iskorak institucije u pogledu sigurnosti, bezbjednosti i unapređenja kvaliteta.

Direktor Kojić je naglasio zakonsku obavezu Agencije da razvija sistem akreditovanja usaglašen s evropskom i međunarodnom praksom iz ove oblasti, kao i obavezu direktora da ostvaruje međunarodnu suradnju s istim ili sličnim organizacijama u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

U čin mlađeg inspektora promovirana 22 kadeta Granične policije BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta