Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 15:39 |

UP FBiH u Goraždu organiziralo prvu radionicu u oblasti inspekcijskog nadzora

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. oktobra (FENA) - U Goraždu je danas održana edukacija za poslovne subjekte o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora. Organizator edukacije je Udruženje poslodavaca FBiH a radionica u Goraždu prva je od planiranih sedam u gradovima Federacije BiH.

Kako je istaknuto, primarni cilj  je educirati poslovne subjekte o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora, značaju inspekcijskog nadzora, kao i načinu obavljanja nadzora.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je utvrdilo da su ključni problemi vezani za inspekcijski rad, nedovoljno poznavanje propisa od strane poslodavaca, kao i nedostatak znanja u ovoj oblasti.

Voditeljica radionice Diana Ružić napomenula je da je jedan od glavnih problema međusobna neusklađenost propisa kako za subjekte nadzora koji ih primjenjuju, tako i inspekcijske organe koji vrše nadzor nad primjenom istih.

- Ovaj problem je, prema Izvještaju Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, uzrokovalo nekoliko faktora - složenost političkog sistema FBiH, odnosno, općenito BiH u kojoj postoji više nivoa vlasti kod donošenja propisa, zatim česte izmjene i intervencije na propise, što je rezultiralo donošenjem zakona u određenoj oblasti na jednom nivou vlasti, npr. federalnom, a da istovremeno nije došlo do pravovremenog reagovanja i prilagođavanja tog propisa na nivou Bosne i Hercegovine i obratno - kazala je Ružić.

Dodala je da razlike u propisima dovode do različitog postupanja i različite prakse organa koji u radu primjenjuju propise koji međusobno nisu usklađeni, a što ima za posljedicu pravnu nesigurnost kod građana i pravnih lica kao subjekata nadzora.

Naglašeno je da je bitna svrha svake inspekcije nadzirati poštivanje pozitivnih propisa od strane kontroliranog poslovnog subjekta i održati urednu situaciju u kontrolisanom upravnom području. Suština je da se djeluje   preventivno, a ne represivno. Međutim, kako je rečeno, u praksi je situacija potpuno drugačija.

- Ova je edukacija bila jako bitna, s obzirom na to da većina privrednih subjekata ima problem kad je inspekcijski nadzor u pitanju. Ne znamo u dovoljnoj mjeri svoja prava i obaveze, kao i dužnosti koje će biti propraćene tokom inspekcijskog nadzora. Inspekciju ne treba shvatiti niti posmatrati samo kao nekoga ko donosi respresivne mjere, nego cijeli proces treba biti preventivnog karaktera. Mislim da se svi poslodavci trebaju isto tretirati kada se radi o inspekcijskom nadzoru - kazala je predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejla Bojadžija.

Na radionici u Goraždu predstavljen je i Priručnik „Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora“, a nakon Goražda, radionice će biti održane i u Tešnju, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru i Sarajevu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta