Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 16:50 |

Gržić traži implementaciju presude Ustavnog suda FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić je u saopćenju za javnost upozorio da su prošle tri godine otkako je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim odredbe Zakona o notarima FBiH koje ukidaju obaveznu notarski obrađenu ispravu za određene pravne poslove.

Gržić ističe da federalni ministar pravde Mato Jozić još uvijek nije ispoštovao sudsku odluku te da  pokušava umjesto instituta ovjere potpisa uvesti institut takozvane solemnizacije. Gržić smatra da ministar Jozić novim zakonskim prijedlogom pokušava dovesti u zabludu građane "tako što umjesto instituta ovjera i ukidanja obrada uvodi solemonizaciju kao ekskluzivno pravo notarima".

- Ustavni sud FBiH je u svojoj odluci jasno rekao da na izradi pravnih akata mogu raditi ne samo advokati, već i same stranke neposredno ili putem nekog drugog stručnog lica, a i da će notar moći izraditi pravne poslove ako ga stranka izabere. Uvođenje insituta „solemnizacije“ ne predstavlja implementaciju odluke Ustavnog suda, jer i dalje nije osigurana ravnopravnost svih pravnih profesija, te se  građanima koji sačine pravni akt pravi višestruki trošak od ovjere potpisa na ugovoru koji sami izrade - navodi Gržić u saopćenju za javnost.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

AKFBiH: Hitno ukinuti Zakon o rokovima i postupanju u sudskim postupcima

Advokatska komora FBiH od Vlade traži korekcije predloženog zakona

Razmotren prijedlog za formiranje advokatske komore Brčko distrikta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom