Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 19:43 |

Pretilost kod djece gorući problem današnjice

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 16. listopada (FENA) - Pretilost kod djece gorući je problem današnjice istaknuto je na javnoj tribini "Smanjenje pretilosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta i poboljšanje školskih užina – (S)jedi, 5".

Projekt "(S)jedi, 5" dio je šireg projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini", kojeg u Bosni i Hercegovini provodi više nevladinih udruga u suradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Na tribini u Mostaru predstavljena je analiza i zaključci proizašli iz navednog projekta.

Pedijatrica spec. endokrinologije i dijabetologije dr. Željka Bilinovac istaknula je kako je početkom ovog stoljeća pretilost gorući problem kod djece.

- Djeca koja su pretila u ranoj dobi kasnije su kardiovaskularni bolesnici. U zadnje vrijeme najviše djece pati zbog depresije uzrokovane pretilošću. Takva djeca su izolirana u društvu, povlače se u sebe, najčešće razvijaju depresiju, ali i neke druge poremećaje - upozorila je Bilinovac.

Dodala je kako je pretilost poremećaj prehrane te da kod djevojka u pubertetu pretilost može voditi ka anoreksiji.

- Djevojke pokušavaju same riješit problem što se onda može razviti u puno teži metabolički poremećaj kao što je anoreksija i bulimija, gdje je smrtnost veća nego kod pretilosti - istaknula je te dodala kako je zbog toga iznimno važno pretilo dijete uputiti stručnoj osobi.

Ona je predstavila rezultate istraživanja koje je 2018. godine provedeno u endokrinološkoj ambulantni Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Od 1350 pregledane djece u tom istraživanju, njih 240 bilo je izrazito pretilo, a od tog broja 40 posto pretile djece razvilo je neku endokrinološku bolest.

Magistar edukacijskih nauka iz oblasti kineziologije Nedžad Vuk govorio je o rezultatima istraživanja provedenim u Mostaru proteklih godina, a koji pokazuju da iz godine u godinu kontinuirano opada broj djece s normalnom tjelesnom težinom.

Dodao je kako je najkritičniji peti razred osnovne škole. U tom uzrastu 41 posto dječaka ima normalnu tjelesnu težinu.

Za pravilan razvoj i zdravlja djece Vuk je istaknuo kako je iznimno bitna tjelesna aktivnost te minimalno dva sata tjelesnog i zdravstvenog odgoja tjedno.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svaka treća osoba u Srbiji bit će pretila

Hrvatska prva po pretilosti i druga po smrtnosti od raka u Europskoj uniji

Evropska sedmica borbe protiv pretilosti - Prevencijom do sprečavanja bolesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana