Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 07:48 |

Predstavljanje projekta "Procjena stanja prirode u BiH"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Projekat pod nazivom "Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema" bit će  predstavljen javnosti u danas u Sarajevu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerzitata u Sarajevu.

Skraćeni naziv projekta je "Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini".

Projekt se implementira kroz Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a prezentirat će ga predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma i koordinatorica projekta Senka Barudanović.

Dokument i projekt "Procjene ekosistema i ekosistemskih servisa" je od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer predstavlja značajan korak prema održivom upravljanju prirodom. Generalno je poznata činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji evidentiran manjak naučnih podataka relevantnih za održivo upravljanje prirodom.

Rezultati relevantnog naučnog rada su samo djelimično publicirani, javno dostupni i korišteni za potrebe upravljanja prirodom. U cilju uvida u stanje biodiverziteta i ekosistemskih servisa, uvida u stepen direktnih (fizičkih) i indirektnih (društvenih) pritisaka na prirodu, uvida u postojeće opcije upravljanja i buduće scenarije koji proistječu iz utvrđenih podataka, danas je neophodno analizirati i integrirati informaciju iz svih dostupnih izvora (objavljeni i neobjavljeni rezultati naučnih istraživanja, tehnički izvještaji, kao i izvori tradicionalnih znanja).

Sredstva za realizaciju ovog međunarodnog projekta su osigurana od IKI-a (Inicijative za klimu Njemačkog federalnog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost). Prvi primatelj sredstava IKI-a, sa kojim Univerzitet direktno sarađuje, jeste World Conservation Monitoring Centre (WCMC), sa sjedištem u Kembridžu, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Sporazum za implementaciju projekta potpisan je na period od 1. oktobra 2018. do 31. marta 2023. godine.

Bosna i Hercegovina je jedna od četiri zemlje u svijetu (BiH, Kambodža, Azerbejdžan i Grenada), kojoj su, preko WCMC-a, prošle godine odobrena donatorska sredstva IKI-a za realizaciju ovog važnog projekta.

Projekat implementira principe i metode rada UN-ove Međuvladine platforme za biodiverzitet i ekosistemske servise (IPBES). IPBES teži razvoju i uspostavi stalnog dijaloga između naučne zajednice i donosilaca odluka za prirodu i to u cilju kompletiranja evidencije za donošenje bolje informiranih odluka, naročito o korištenju prirodnih resursa. Projekat treba da rezultira dokumentom („Procjena“) koji će naučnicima dati pravac za relevantna buduća istraživanja, a donosiocima odluka dati na raspolaganje postojeće domaće naučne i stručne argumente za donošenje održivih odluka u korištenju prirode. Sažetak dokumenta (engl. Summary for Policy Makers – SPM), koji će sadržavati ključne poruke, treba proći kroz konsultativni proces usaglašavanja, te političkog prihvaćanja i usvajanja.

Svrha projekta je uspostava instrumenta za donošenje informiranih odluka o korištenju biodiverziteta i prirodnih resursa, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom