Regija     | 17.10.2019. 13:55 |

Komšić o važnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je u pismu evropskim zvaničnicima da je od iznimne važnosti da Sjeverna Makedonija i Albanija nastave put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje jugoistočne Evrope čime bi se poslala pozitivna poruka cijeloj regiji, a samim tim i BiH.

U vezi s ovim pitanjem Komšić je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i komesaru za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannesu Hahnu.

Liderima Evropske unije obratio se povodom aktuelnih diskusija u Evropskoj uniji o otpočinjanju pregovora Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije s Evropskom komisijom, imajući u vidu da je otpočinjanje pregovora postalo upitno.

- S obzirom da je Evropska komisija već konstatirala da su ove dvije zemlje ispunile tražene kriterije za otvaranje pregovora ako njihov zahtjev bude odbijen time bi se poslala pogrešna poruka i BiH kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, jednostavno ne daju očekivani rezultat - naveo je.

U slučaju da ne dođe do otpočinjanja pregovora, Komšić je mišljenja da bi to moglo usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se zalaže.

- O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regiona kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti - podsjeća Komšić.

U pismu je naveo da se EU dužnosnicima obraća iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije.

Na kraju pisma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je nadu da će odluka o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti pozitivna, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo