Ekonomija     | 17.10.2019. 13:57 |

U javno-privatnom partnerstvu u RS mogu učestvovati i fizičke osobe

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 17.oktobra (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas, na  sjednici održanoj u Istočnom Sarajevu, izmjene i dopune Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u tom bh. entitetu.

-Ovim zakonom, kao novina, uvedeno je da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati i fizička lica, za  razliku od  dosadašnjeg  rješenja u skladu sa kojim su to mogla isključivo pravna lica - naveli su iz entitetske vlade.  

Proširen je krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica.

Izmijenjen  je i predmet  javno‐privatnog  partnerstva,  tako da je u  skladu sa predloženim rješenjem to izgradnja ili rekonstrukcija, uz korišćenje, održavanje ili upravljanje javne infrastrukture u svrhu pružanja javnih  usluga. Javno‐privatno partnerstvo se može realizovati u svim oblastima  u  kojima  javni  partner  pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera. Na ovaj način javnom partneru je omogućeno da putem javno‐privatnog partnerstva može  da realizuje projekte u svim onim oblastima za koje postoji njegov interes.

Ovim  nacrtom  ubrzan  je  postupak  odobravanja  projekta  i  smanjen  broj  faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno‐privatnog partnerstva, te je propisano da  se  postupak  pokretanja  projekta  i  postupak  izbora  privatnog  partnera  uređuje podzakonskim aktom.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama sadržani su u potrebi, kako se tvrdi, nastavka procesa otklanjanja  administrativno‐tehničkih  barijera  i  stvaranja  povoljnijeg  poslovnog ambijenta za privlačenje investicija kojima bi se realizovali kapitalni projekti za zadovoljenje javnih potreba.

Entitetska vlada je usvojila i Informaciju o projektu izgradnje Naučno-tehnološkog grada u RS, koji treba privući kreativne i talentovane pojedince.

Utvrđen je i Prijedlog strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u RS od 2020 do 2024. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije