Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 14:55 |

Fond Gazi Husrev-beg pri IZ Bošnjaka u Njemačkoj dodijelio 220 stipendija

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Fond Gazi Husrev-beg, koji djeluje pri Islamskoj zajednci Bošnjaka u Njemačkoj, danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke podijelio 220 stipendija učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, za što je osigurano 110.000 eura.

U proteklih 18 godina, koliko taj fond prikuplja i dodjeljuje stipendije, obrađene su 5.553 molbe i podijeljeno 2.720 stipendija po 500 eura, odnosno ukupno 1.360.000 eura.

Stipendije su dodijeljene studentima svih fakulteta i učenicima srednjih škola u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. 

Prvu stipendiju danas na svečanosti uručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović doktorantu na Fakultatu islamskih nauka u Sarajevu Alenu Durakoviću iz Prijepolja.  

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović kazao ja da je Fond suštinski i simbolički nazvan po Gazi Husrev-begu, koji je prije skoro 600 godina utemljio vakuf i dobro, pozivajući se uvijek na Kuranski ajet "Ono što od svog dobra podijelite vama će se vratiti".

- To je princip islama, princip na kojem muslimani istrajavaju sve ove godine. Ovaj ajet nam govori da je Gazi Husrev-beg onog momenta kada je utemljio svoj vakuf znao da će se njegovo dobro prelivati i izvan granica, i to se upravo i dogodilo. Zahvaljujem našoj braći u Njemačkoj, koja su sve ove godine bila zajedno sa nama, koja su pomagala našoj djeci da stiču znanja, da se znanjem oplemene i obogate i na taj način doprinose našoj zajednici u BiH i van nje - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.        

 U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije učestvovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je od hadži Omera Hodžića iz džemata Mannheim, koji je izdvojio 5.000 eura.

Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 23. oktobra 2000. godine, s ciljem uvezivanja humanitarnih akcija koje su provođene u džematima u Njemačkoj, a kako bi se efikasnije pomagalo onima kojima je pomoć potrebna.

Prve godine postojanja Fonda dodijeljeno je 14 stipendija, a sljedeće već njih 105, tako da je do sada pomoć primilo oko 3.250 učenika i studenata, s obzirom na činjenicu da se neke stipendije od 500 eura dijele na dvije od 250, kako bi što više učenika i studenata bilo obuhvaćeno.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj dodijelit će 320 stipendija

Iz Fonda Gazi Husrev-beg za 270 stipendija 135.000 eura

Fond Gazi Husrev–beg dodjeljuje 220 stipendija učenicima i studentima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana