Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 17:23 |

Kongres nefrologa - Tuzla ostaje lider u BiH u oblasti transplantacije bubrega

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 17. oktobra (FENA) - U Tuzli je danas počeo peti Međunarodni kongres nefrologa koji su naglasak stavili na važnost podizanja svijesti o transplantacijama.

Osim učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, kongres je okupio i predavače iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije.

U fokusu su bitne teme iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja bit će posvećena bubrežnoj transplantaciji.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović naveo je u prigodnom obraćanju da se bivši predsjednik Svjetske organizacije nefrologa dr. Ferdinand Muehlbacher stavio na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla za svaku vrstu pomoći za razvoj transplantacija.

- To je velika pomoć za UKC Tuzla, ali i cijelu BiH. Mi smo jedini centar u BiH u ovoj godini gdje se rade transplantacije bubrega. Do sada je manji broj njih rađen u Banja Luci i Sarajevu, ali ove godine je Tuzla jedino mjesto gdje se rade transplantacije - istaknuo je Tulumović.

Dr. Ferdinand Muehlbacher smatra da transplantacija treba biti dostupna svim bolesnicima koji je trebaju u Bosni i Hercegovini. Navodi da su u radu počinjali sa živim davaocima, ali da sve transplantacije u svijetu danas funkcioniraju na davaocima kojima je dokazana moždana smrt.

- Trebalo bi se uraditi 37 transplantacija na milion stanovnika godišnje u BiH, ali oficijelno se može uraditi 50 ili 60 transplantacija, iako bi trebalo biti urađeno do 170 transplantacija na godišnjoj razini. Transplantacija od mrtvih davalaca je praktično uslov da bi se ta operacija mogla izvršiti - pojasnio je on.

Muehlbacher je izrazio žaljenje što u procesu transplantacija ne može sudjelovati kao prethodnih godina, ali smatra da to treba biti imperativ u razvoju zdravstvenog sistema BiH.

- Želja mi je da mladi preuzmu ovaj posao, posebno anesteziolozi - mišljenja je dr. Ferdinand Muehlbacher.

Tuzla je bosanskohercegovački centar nefrologije, dijalize i transplantacije. Na ovim prostorima transplantacije se rade već 20 godina, a Tuzla postaje lider u BiH u oblasti transplantacije bubrega.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuzla obilježava 20 godina od početka transplant programa (VIDEO)

UNDT BiH - U Tuzli 17. oktobra počinje Peti kongres nefrologa BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo