Svijet     | 17.10.2019. 19:00 |

Regionalni katalonski lider pozvao na novi referendum o nezavisnosti

FENA Internet

BARSELONA, 17. oktobra (FENA) - Katalonija bi trebala održati novo glasanje o nezavisnosti od Španije u roku od dvije godine, rekao je danas čelnik regionalne vlade u Kataloniji, što predstavlja novi izazov Madridu nakon višednevnih nemira proseparatističkih demonstranata.

Skoro 100 osoba povrijeđeno je na sjeveroistoku regije u srijedu, trećeg dana nasilnih demonstracija, nakon što je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih čelnika na dugotrajne zatvorske kazne zbog njihovog neuspjelog pokušaja da osiguraju nezavisnost 2017. godine referendumom za koji je Madrid presudio da je nezakonit.

Automobili i kante za smeće zapaljeni su u katalonskoj prijestolnici Barseloni preko noći, a ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da je 97 demonstranata uhapšeno od izbijanja nasilja.

S obzirom da je planiran nastavak demonstracija, Grande-Marlaska je rekao da će biti poslano sigurnosno pojačanje, javlja agencija Reuters.

Hiljade studenata izašli je danas na ulice, a neki od njih su bacali jaja na policiju.

Demonstranti iz cijelog regiona trebali bi se u petak udružiti na protestima u Barseloni, a sindikati su pozvali na generalni štrajk.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta